default-image

ΟΗΕ: Ομόφωνη απόφαση για σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία

Κόσμος
ΟΗΕ: Ομόφωνη απόφαση για σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που επικυρώνει έναν διεθνή οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, σε μια σπάνια ένδειξη ενότητας των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου για τον τερματισμό ενός πολέμου που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή άνω των 250.000 ανθρώπων.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το κείμενο αυτό «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία».

Με το ψήφισμά του ο ΟΗΕ δίνει τις «ευλογίες» του στο σχέδιο που είχε συζητηθεί στη Βιέννη, το οποίο ζητά εκεχειρία, διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της Συρίας, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα περίπου δυο ετών για τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας και τη διενέργεια εκλογών.

Ωστόσο, τα εμπόδια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία παραμένουν τεράστια, καθώς καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη. Επίσης, παρά τη συμφωνία τους, οι μεγάλες δυνάμεις είναι διχασμένες ως προς το ποιος θα πρέπει να εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση, αλλά και ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το συμβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσουν οι σκοτωμοί στη Συρία και να τεθούν οι βάσεις για μια κυβέρνηση την οποία μπορεί να στηρίξει ο πολύπαθος λαός αυτής της κλυδωνιζόμενης γης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Συμβούλιο, μετά την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα προβλέπει επίσης ότι ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει στο συμβούλιο επιλογές για την παρακολούθηση μιας εκεχειρίας εντός ενός μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Συρίας και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, αναφέρει το ψήφισμα, αν και ο Κέρι σημείωσε πως πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Επίσης, επικυρώθηκε η συνέχιση της μάχης κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες εκκλήσεις για ειρήνευση που έχει κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο για χρόνια παρέμενε διχασμένο σε ότι αφορά τον πόλεμο της Συρίας, λόγω των βέτο που ασκούσαν Ρωσία και Κίνα επί διαφόρων λύσεων που προωθούσε η Δύση.

Το χθεσινό ψήφισμα έρχεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Ουάσινγκτον επί του κειμένου. Οι δυο υπερδυνάμεις είχαν πολύ διαφορετικές απόψεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει στη Συρία.

Ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά το μέλλον του Άσαντ, αλλά και ως προς το ποιες ομάδες τις αντιπολίτευσης θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Έτσι, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κάνει καμία αναφορά στο μέλλον του Άσαντ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το ψήφισμα αποτελεί «μια ξεκάθαρη απάντηση στις προσπάθειες για επιβολή λύσης από το εξωτερικό στους Σύριους επί οποιουδήποτε ζητήματος, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον πρόεδρο της χώρας».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας μπορούν να πετύχουν μόνο αν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποχώρηση του Άσαντ.

Εκτός του μέλλοντος του Άσαντ, ένα άλλο πρόβλημα είναι το ποιες ομάδες της αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρηθούν ως τρομοκρατικές και να μη συμμετέχουν στον διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως, όπως και σε ό,τι αφορά το μέλλον του Άσαντ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε μια λίστα με τις τρομοκρατικές ομάδες που θα πρέπει να αποκλειστούν και τα νόμιμα μέλη της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ο οδικός χάρτης για τη Συρία προβλέπει μεταξύ άλλων πανεθνική εκεχειρία η οποία όμως δεν θα αφορά το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο αλ Νούσρα καθώς και ορισμένες άλλες ομάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News