Κόσμος

Ψήφισμα για απελευθέρωση ελληνικής καταγωγής αστυνομικού

Ψήφισμα που καταδικάζει την κατάσταση στο Μπουρούντι και ζητά την άμεση απελευθέρωση του ελληνικής καταγωγής αστυνομικού Σπύρου Χαγκαμπιμάνα κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τη στήριξη ευρωβουλευτών της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών.

Ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής πάσχισε συστηματικά το τελευταίο τρίμηνο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές. Ο Έλληνας αξιωματούχος φυλακίστηκε στις 27/6/2015, επειδή εναντιώθηκε στις αφόρητες πιέσεις του καθεστώτος να προβεί σε χρήση εκτεταμένης βίας εναντίον αθώων διαδηλωτών. Το καθεστώς του Μπουρούντι διέταξε αμέσως τη φυλάκισή του στις φυλακές Muramvya, όπου βασανίστηκε ανηλεώς. Το τελευταίο διάστημα είναι σίγουρο ότι κινδυνεύει πλέον η ζωή του, καθώς σύρεται εσπευσμένα σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Έλληνας έγκλειστος με επιστολή του από τη φυλακή ζήτησε τη βοήθεια του Νότη Μαριά, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημά του και να πάρει θέση επ' αυτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στην Ευρωβουλή, με πρωτοβουλία του Νότη Μαριά, οι προσυπογράφοντες ζητούν από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να παρέμβει για την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως (10/9) ο Νότης Μαριάς είχε απευθύνει έκκληση στην ύπατη εκπρόσωπο και ζητούσε την παρέμβασή της για την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου, αναφέροντας: «Σύμφωνα με επιστολή που μου έδωσαν οι δικηγόροι του, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια επί 10 ολόκληρες ημέρες, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή στο Μπουρούντι, όπου βρίσκεται, είναι άθλιες».

Και ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Γνωρίζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι, το οποίο έχει καταδικάσει επανειλημμένως με ψηφίσματά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σχόλια