Κόσμος

Βομβιστική επίθεση Ταλιμπάν και με Ισπανούς νεκρούς στην Καμπούλ

Έληξε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από ώρες πολιορκίας και νυκτερινών μαχών, η επιχείρηση ανάσχεσης της επίθεσης των Ταλιμπάν στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, η οποία πήρε τέλος με το θάνατο των τεσσάρων δραστών. Νεκροί είναι και έξι αστυνομικοί, ανάμεσα στους οποίους δύο Ισπανοί (την Παρασκευή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν νεκρό Ισπανό αστυνομικό).

Την ευθύνη για την ανάληψη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι είχε στόχο έναν ξενώνα στον οποίο συχνάζουν ξένοι, και όχι την πρεσβεία της Ισπανίας, όπως είχαν αναφέρει αρχικά οι αφγανικές Αρχές.

«Οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν όλους τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι. «Δυστυχώς τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους ως μάρτυρες στη διάρκεια της επίθεσης».

Δύο Ισπανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης στη διάρκεια της επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Ισπανίας, περιλαμβανομένων των αστυνομικών της εθνικής αστυνομίας που συμμετέχουν στο απόσπασμα ασφαλείας, απομακρύνθηκαν έπειτα από μια επέμβαση που διήρκεσε μερικές ώρες».

Η επίθεση των Ταλιμπάν άρχισε με την ανατίναξη χθες το βράδυ, σε ώρα αιχμής, ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ακολούθησαν σποραδικές ανταλλαγές πυρών.

Μερικές ώρες αργότερα, νέες εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν από τη διπλωματική συνοικία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονταν με τους Ταλιμπάν.

Ο Σεντίκι δήλωσε πως ο τελευταίος από τους τέσσερις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η αφγανική κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να μπει ένα τέλος σε 14 χρόνια σύγκρουσης.

Οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την περιοχή της επίθεσης στη συνοικία Σερπούρ, όπου βρίσκονται τα γραφεία πολλών ξένων ΜΚΟ, καθώς και οι κατοικίες ορισμένων υψηλόβαθμων Αφγανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων αυτή του πρώην πολέμαρχου και πρώτου αντιπρόεδρου του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ.

Σχόλια