Κόσμος

Ομπάμα προς ΙΚ: Δε θα τρομοκρατηθούμε

Η χώρα του δε θα "τρομοκρατηθεί" μετά τη φονική επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας. Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας: «Είμαστε Αμερικανοί. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αυτές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δε θα τρομοκρατηθούμε».

Μιλώντας στην εβδομαδιαία ομιλία του από το Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «είναι απολύτως δυνατό αυτοί οι δύο δράστες (σ.σ. η Τασφίν Μαλίκ και ο Σαγέντ Φαρούκ) να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αν αυτό συνέβη, καθίσταται φανερή η απειλή στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και χρόνια: ο κίνδυνος που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες».

Συνεχίζοντας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «γνωρίζουμε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ενθαρρύνουν ενεργά - σ' όλο τον κόσμο και στη χώρα μας - ανθρώπους να διαπράττουν τρομερές ενέργειες, συχνά ως μοναχικοί λύκοι», ενώ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν ενωμένοι, κάτι που, όπως είπε, είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση «για να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν στο Σαν Μπερναρντίνο» και «να στείλουμε ένα μήνυμα» σ' αυτούς που θέλουν να τα βάλουν με τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως η τραγωδία στο Σαν Μπερναρντίνο υπενθυμίζει την ανάγκη να καταστεί δυσκολότερο για τους εγκληματίες να αποκτούν όπλα.

Χαρακτήρισε δε «παράλογο» το γεγονός ότι δεν απαγορεύεται να αγοράζουν όπλα Αμερικανοί που περιλαμβάνονται «στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων», τονίζοντας ότι, «αν είσαι πολύ επικίνδυνος για να επιβιβαστείς σ' ένα αεροπλάνο, είσαι εξ ορισμού πολύ επικίνδυνος για να αγοράσεις όπλα».

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στην Καλιφόρνια

Υπενθυμίζεται ότι το παντρεμένο ζευγάρι, που σκότωσε 14 ανθρώπους στην Καλιφόρνια σε μια επίθεση που το FBI ερευνά ως «πράξη τρομοκρατίας», ήταν οπαδοί της τζιχαντιστικής οργάνωσης η οποία έχει τη βάση της στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος, σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό al-Bayan της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σχόλια