default-image

Απίστευτη σφαγή με 14 νεκρούς στις ΗΠΑ

Κόσμος
Απίστευτη σφαγή με 14 νεκρούς στις ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μια απίστευτη σφαγή σημειώθηκε  στις ΗΠΑ, καθώς τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν χθες στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια όταν κάποιοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας  εορταστικής εκδήλωσης στο Inland Regional Center για άτομα με ειδικές ανάγκες, στο χειρότερο μακελειό που σημειώνεται στις ΗΠΑ εδώ και τρία χρόνια.

Η επίθεση δεν έγινε γνωστό αν είναι μία ακόμη περίπτωση "τυφλής βίας" από τις δεκάδες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ή πρόκειται αυτή τη φορά για τρομοκρατική ενέργεια.

Δύο  δράστες της επίθεσης αυτής --ένας άνδρας και μια γυναίκα-- που επέβαιναν σε ένα μαύρο όχημα 4Χ4 σκοτώθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σε οδικό άξονα. Πρόκειται για τους Σιέντ Ρίζβαν Φαρούκ, 28 ετών, αμερικανό πολίτη και κάτοικο της περιοχής και Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, άγνωστης υπηκοότητας.

Ένα ζευγάρι είναι οι μοναδικοί δράστες του νέου μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο, όπου 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν χθες το βράδυ.

Η αστυνομία του σαν Μπερναρντίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Πρόκειται για τους Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ, 28 ετών, αμερικανό πολίτη και κάτοικο της περιοχής και Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, άγνωστης υπηκοότητας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πιστόλια κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο Inland Regional Center για άτομα με ειδικές ανάγκες του Σαν Μπερναρντίνο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήταν πιθανόν παντρεμένοι ή δεσμευμένοι.

Ο Φαρούκ ήταν υπάλληλος της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο και συμμετείχε στη γιορτή, από την οποία αποχώρησε οργισμένος για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα και να ανοίξει πυρ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά του Λος Αντζελες. Και οι δύο είναι νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας κατά την καταδίωξη που ακολούθησε την επίθεση.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Θεωρείται ότι οι δύο ήταν οι μοναδικοί δράστες και, καθώς το κίνητρο παραμένει ασαφές, "δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας", πρόσθεσε.

Η χθεσινή σφαγή διαφέρει από άλλες ανάλογες επιθέσεις στις ΗΠΑ ως προς διάφορα σημεία, μεταξύ άλλων και λόγω της συμμετοχής δύο ατόμων.

Η μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο. "Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την τρομακτική ενέργεια που συνέβη σήμερα", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Αντζελες ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) Χουσάμ Αϊλούς, ένωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Φαρούκ ήταν υπάλληλος των υπηρεσιών Υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, ήταν βαριά οπλισμένος και άνοιξε πυρ μαζί με τη γυναίκα, που ήταν οπλισμένη με αυτόματο όπλο και περίστροφο, κατά των παρισταμένων στη γιορτή. Και οι δύο φορούσαν στρατιωτικές στολές και φορούσαν κουκούλες.

Ο πατέρας του δήλωσε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του ταμπλόιντ New York Daily News, ότι ο Σάγεντ Φαρούκ "ήταν πολύ θρήσκος. Πήγαινε στη δουλειά του, επέστρεφε, πήγαινε στην προσευχή και επέστρεφε".

Αυτός είναι ο ένας από τους δύο νεκρούς δράστες, ο Ρίζβαν Φαρούκ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Los Angeles Times, ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία από όπου επέστρεψε με σύζυγο την οποία πιθανότατα είχε γνωρίσει διαδικτυακά. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ζευγάρι είχε ένα μωρό. Συνάδελφος του Φαρούκ αναφέρει ότι δεν έδειχνε σημάδια περίεργης συμπεριφοράς όπως σημειώνει όμως πριν λίγους μήνες είχε ξεκινήσει να αφήνει μούσι.

Η συνέντευξη Τύπου του CAIR οργανώθηκε χωρίς να έχει υπάρξει καμία σύνδεση της σφαγής με κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για προληπτική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Hussam Ayloush, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) το ζευγάρι είχε αφήσει στην οικογένεια του το μωρό την Τετάρτη και έκτοτε δεν επέστρεψαν.

"Αυτοί οι άνθρωποι ήλθαν προετοιμασμένοι. Ηταν ντυμένοι και οπλισμένοι με τρόπο που δείχνει ότι ήταν προετοιμασμένοι. Ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, όχι περίστροφα", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η επίθεση δεν έχει τα χαρακτηριστικά μία ενέργειας "μοναχικού λύκου", ωστόσο έχει διαφορές σε σχέση με τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή άλλους τζιχαντιστές, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναζητούν πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για την επίθεση.

Ένα τρίτο άτομο συνελήφθη, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί μια ανάμειξή του στην επίθεση, σημείωσε ο ίδιος.

Οι δύο ύποπτοι που σκοτώθηκαν φαινόντουσαν, όπως πρόσθεσε, αποφασισμένοι, καθώς εκτός από τον οπλισμό τους ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Μηνύματα που έστελνε ένας από τους εργαζόμενους στο Κέντρο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, στην οικογένειά του

Το NBC News μετέδωσε ότι ένας από τους υπόπτους αναγνωρίστηκε από πολλές πηγές ως ο Σιέντ Φαρούκ. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε καθώς η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών.

Δέκα ώρες μετά το μακελειό αυτό και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό σχετικά με τα θύματά του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 17 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Το μακελειό σημειώθηκε στη διάρκεια μιας εορταστικής εκδήλωσης του προσωπικού υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε ένας διαπληκτισμός και ένας συνδαιτυμόνας εγκατέλειψε το χώρο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο δράστης ήταν καλεσμένος στην εκδήλωση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν τον έδιωξαν ή έφυγε μόνος του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και καταδίκασε τις σφαγές αυτές στις ΗΠΑ. "Ένα πράγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα μοτίβο μαζικών δολοφονιών στη χώρα αυτή που δεν έχει αντίστοιχό του πουθενά στον κόσμο", σημείωσε.

Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό στις ΗΠΑ έπειτα από αυτό σε σχολείο στο Νιούτον του Κονέκτικατ το 2012 με 26 νεκρούς.

Οι δραματικές μαρτυρίες

«Μας πυροβολούν. Είμαι κλειδωμένη σε ένα γραφείο. Προσευχηθείτε για εμάς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έγραψε μία εργαζόμενη στο κτίριο στον πατέρα της. Όπως λέγεται μάλιστα μέσω παρόμοιων μηνυμάτων το περιστατικό έγινε γνωστό στις αρχές.

Από την άλλη συγγενείς όσων έγιναν μάρτυρες του μακελειού περιγράφουν τον τρόμο που βίωσαν οι αγαπημένοι τους. Ο Μάρκος Αγκιλέρα σύζυγος άλλης εργαζόμενης στο κτίριο που κλειδώθηκε στο γραφείο της μαζί με άλλους συναδέλφους της αναφέρει: «Ο δράστης πλησίασε στο γραφείο της και άρχισε να πυροβολεί», και συνεχίζει: «Μου είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να δει τίποτα. Μου έστειλε μήνυμα και μου είπε ότι βρισκόταν μέσα ενώ ο ένοπλος πυροβολούσε. Μου είπε ότι με αγαπάει και να πάω εκεί».

 Ο Μπάρακ Ομπάμα

Το νέο περιστατικό ένοπλης βίας με πολλά αθώα θύματα, ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να μιλήσει για μία ακόμη φορά για την ανάγκη αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News