Κόσμος

Σόιμπλε για Σουλτς: Δεν πρέπει να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά

Η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα απ' ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέρριψε κατηγορηματικά την ευθύνη που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι με τη συμπεριφορά του στην κρίση του ευρώ έγινε «κόκκινο πανί» για πολλούς και σε αυτό οφείλεται εν μέρει η σημερινή απροθυμία κάποιων κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες.

«Δεν θα ήθελα να πέσω σε αυτό το επίπεδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην τελευταία εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD όπως αναφέρει το newsbeast.gr.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει να προωθήσει απέναντι στους συντρόφους του την ανάληψη θέσης στην κεντρική πολιτική της Γερμανίας.

«Δεν πρέπει κανείς να τον πάρει στα σοβαρά. Ας συζητήσουμε για κάτι σοβαρό», δήλωσε χαρακτηριστικά και άφησε υπονοούμενα σχετικά με τον ρόλο του κ. Σουλτς και κάποιων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρίση του ευρώ και στο θέμα της Ελλάδας.

«Όταν δείχνουμε μεγάλη αλληλεγγύη -και η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα απ' ό,τι για κάθε άλλη χώρα - πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν ότι αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Όταν όμως η Ελλάδα ξανά και ξανά δεν τηρεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αλληλεγγύη, να πείσουν. Και σε αυτές τις προσπάθειες θα μπορούσε ο κ. Σουλτς να συμμετάσχει σε ό,τι αφορά τους συντρόφους του στην Ελλάδα. Πρέπει μόνο να φροντίσει να κάνουν πράγματι τώρα ό,τι υπεγράφη τον Ιούλιο. Τότε θα προχωρούσαμε αρκετά», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με όλο τον σεβασμό, το να με κατηγορεί κανείς για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν έχει καμιά σχέση με γνώση των προσώπων και των πραγμάτων».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, γράφει το newsbeast.gr, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. «Είμαστε στο δρόμο να συνεργαστούμε και να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση», είπε σχετικά και εξήγησε ότι ο ίδιος είχε συμβουλέψει ήδη από το Σεπτέμβριο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί είναι τόσο δύσκολο να φυλαχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Τουρκίας, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι η Frontex δεν έχει ως αποστολή της να διώχνει τους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο νομικά δεν θα ήταν εύκολο.

Υπεραμύνθηκε δε της επιλογής της Γερμανίας να συνεργαστεί με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πληροφορίες περί συνεργασίας με το «Ισλαμικό Κράτος», λέγοντας: «Αυτή είναι η πολιτική. Δεν είναι σωστό ότι η Γερμανία καλοπιάνει την Τουρκία. Αν θέλουμε τάξη στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να συνεργαστούμε με αυτούς που είναι γείτονές μας στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα (...) Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την πολιτική πραγματικότητα. Για αυτόν τον λόγο όμως δεν γίνεται κανείς το ίδιο με αυτούς. Όποιος θέλει να έχει πολιτική ευθύνη, δεν μπορεί να λέει 'δεν μιλάω με όλους αυτούς', διότι γρήγορα θα μείνει μόνος του».

Σχόλια