Κόσμος

Εν ψυχρώ εκτέλεση Κούρδου δικηγόρου

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου στην Τουρκική επαρχία του Ντγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία εκτελέστηκε εν ψυχρώ μπροστά στις κάμερες.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία εκτελέστηκε εν ψυχρώ μπροστά στις κάμερες, το πρωί του Σαββάτου, την στιγμή που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες πυροβόλησαν στο κεφάλι τον δικηγόρο και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των κούρδων Ταχίρ Ελτζί.

Ακολούθησε μάχη, όπως αναφέρει το thetoc.gr, που διήρκεσε τουλάχιστον 10 λεπτά ανάμεσα στον ένοπλο και του ανθρώπους που συνόδευαν τον δικηγόρο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Νιτγιάρμπακιρ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, προτού αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης από ενάμιση μέχρι επτά έτη

Η δολοφονία του δικηγόρου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία έχουν επαναληφθεί από το καλοκαίρι οι μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείς και στους αντάρτες του PKK, μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το thetoc.gr, οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η αστυνομία και ο στρατός εμπλέκονται σε βίαιες μάχες με ένοπλους νεαρούς μαχητές που πρόσκεινται στο PKK και οι οποίοι οχυρώνονται σε ορισμένες συνοικίες.

Εν ψυχρώ εκτέλεση Κούρδου δικηγόρου μπροστά στις κάμερες

Σχόλια