default-image

Πούτιν: "Η Τουρκία μας οδηγεί σκοπίμως σε αδιέξοδο"

Κόσμος
Πούτιν: "Η Τουρκία μας οδηγεί σκοπίμως σε αδιέξοδο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση κατά της ισλαμοσυντηρητικής ηγεσίας Ταγίπ Ερντογάν - Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε αδιέξοδο, μετά την "πισώπλατη μαχαιριά" της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 στην συριακή μεθόριο, ενώ η Τουρκία επιμένει ότι δεν έχει λόγο να στοχοποιήσει την Ρωσία.

«Ακόμη δεν έχουμε ακούσει μια συγνώμη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Ούτε ακούσαμε προτάσεις για την επιδιόρθωση της ζημιάς ή υποσχέσεις τιμωρίας των δραστών για το διαπραχθέν έγκλημα. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία σκοπίμως οδηγεί τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, αυτό είναι λυπηρό» δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Μόσχα θεωρεί εντελώς ανεξήγητες τις προδοτικές μαχαιριές στην πλάτη από εκείνους που θεωρούσε εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και επεσήμανε ότι η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, οφείλεται στην παθητικότητα ορισμένων κρατών που γίνονται συνεργοί στην τρομοκρατία:

«Οι τρομοκράτες και το λαθρεμπόριό τους στο πετρέλαιο, τα όπλα, τα φάρμακα, τα έργα τέχνης, ακόμη και η διακίνηση ανθρώπων, όλα καλύφθηκαν και εξακολουθούν να καλύπτονται, κάποιος όμως συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από αυτό. Κερδίζουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δολάρια» υπογράμμισε ο Πούτιν που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τους Τούρκους «συνεργούς των τρομοκρατών».

Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας που θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Συρία και σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης διεθνούς μετώπου κατά των τζιχαντιστών θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η συνάντησή του με τον ομόλογό του, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στη Μόσχα.

Ερντογάν: Δεν είναι στόχος η Ρωσία-Αποδείξτε τις κατηγορίες

Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να στοχοποιήσει την Ρωσία, επιμένει από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το αεροσκάφος κατερρίφθη στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Η ταυτότητα του αεροσκάφους ήταν άγνωστη την ώρα του συμβάντος. Δεν έχουμε λόγο να στοχοποιήσουμε την Ρωσία με την οποία διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς» δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, κατηγορώντας την Μόσχα ότι στην πραγματικότητα δεν πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία, αφού όπως υποστήριξε «αν δει κανείς τα όπλα και την οικονομική δύναμη του ΙΚ, το πρώτο μέρος στο οποίο θα έπρεπε να κοιτάξει είναι το καθεστώς του Άσαντ».

Κάλεσε παράλληλα όσους κατηγορούν την Άγκυρα ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό κράτος, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους

«Το Ισλαμικό Κράτος πουλά το πετρέλαιο στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Να τα συζητήσετε αυτά με τον Άσαντ τον οποίο υποστηρίζετε» επέμεινε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως Τούρκους αξιωματούχους για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

Κρεμλίνο: Δεν εξετάζουμε κυρώσεις

Η Μόσχα από την αρχή είχε δηλώσει ότι ετοιμάζει την απάντησή της σε αυτό που θεωρεί προσχεδιασμένη πρόκληση από την Άγκυρα. Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού , εξετάζόταν η ακύρωση αρκετών σημαντικών έργων με την Τουρκία και ο αποκλεισμός των τουρκικών εταιρειών από την ρωσική αγορά.

Η Ρωσία έχει συστήσει στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στην Τουρκία, επικαλούμενη τρομοκρατικές απειλές, ενώ ήδη υιοθετούνται αυστηρότεροι έλεγχοι σε τουρκικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα.

Ωστόσο σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει εμπάργκο ή την επιβολή κυρώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News