default-image

Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του μαχητικού

Κόσμος
Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του μαχητικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε η τουρκική πολεμική αεροπορία, κοντά στη συροτουρκική μεθόριο, την Τρίτη το πρωί.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε 10 φορές ότι παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο, πριν από την κατάρριψή του.

Επιβεβαιώνουν οι Ρώσοι: Νεκρός ο ένας πιλότος

Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι ο ένας εκ των δύο χειριστών του αεροσκάφους είναι νεκρός, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Η Ρωσία διέκοψε κάθε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.   

NATO: Ηρεμία και καθαρό μυαλό πρέπει να δείξει η Τουρκία

Ηρεμία και καθαρό μυαλό συνέστησαν στην Τουρκία οι 27 εταίροι της στο NATO, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τις εξελίξεις που μπορεί να ακολουθήσουν.

Ερντογάν: Έχουμε δικαίωμα να προασπίζουμε τα σύνορά μας

H Τουρκία έχει το δικαίωμα να προσπίζει τα σύνορά της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη σημερινή κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, στα σύνορα με την Συρία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν,  το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι «και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε».

Γ.Γ. ΟΗΕ: "Να κατευνασθούν οι εντάσεις"

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Στήριξη στην Τουρκία προσέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στήριξη στην Τουρκία προσέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και απέρριψε τοποθετήσεις ότι το περιστατικό συνέβη εκτός τουρκικών συνόρων.

Ερωτηθείς εάν υπήρχε πιθανότητα το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε εντός της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι εκτιμήσεις που έχουμε από τους συμμάχους συνάδουςν με τις πληροφορίες που έχουμε από την Τουρκία».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ομπάμα: Πρόβλημα και το πού επιχειρούν τα ρωσικά αεροσκάφη και το ποιον πλήττουν

«Αποτελεί πρόβλημα η δράση της Ρωσίας στη Συρία, καθώς αφ' ενός επιχειρεί πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα και αφ' ετέτου πλήττει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Ερντογάν: Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το σημερινό περιστατικό

Βλ. Πούτιν: "Πισώπλατη μαχαιριά η κατάρριψη του μαχητικού"

Πισώπλατη μαχαιριά «συνεργατών των τρομοκρατών» χαρακτήρισε την πράξη της κατάρριψης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Έκτακτη σύνοδος του NATO.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους το οποίο καταρρίφθηκε από την τουρκική αεροπορία, είναι ζωντανοί και όχι νεκροί, όπως φέρονταν με βάση μαρτυρίες Σύρων ανταρτών και εργάζεται για την απελευθέρωσή τους, τόνισε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν πληροφορίες ότι οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται ώστε να παραδοθούν σώοι από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου διήρκεσε μόνον λίγα δευτερόλεπτα πριν η τουρκική αεροπορία να πλήξει το ρωσικό μαχητικό, καταρρίπτοντάς το. Σχετικές δηλώσεις έκανε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ένα βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο που φαίνεται να δείχνει Σύρους αντάρτες να χτυπούν ρωσικό ελικόπτερο. Το ρωσικό Chopper πιστεύεται πως επιχειρούσε προς διάσωση των πιλότων του μαχητικού.

Ο φιλορώσος πρόεδρος της Τσετσενίας, ομόσπονδης δημοκρατίας εντός της Ρωσίας, Ραζμάν Καντίροφ, προέβη σε απειλητικές δηλώσεις προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα μετανιώνει αυτό που έπραξε για πάρα πολύ καιρό».

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Τσετσενίας είναι μουσουλμάνοι και η Ρωσία είχε διεξαγάγει δύο μεγάλους πολέμους για να αποτρέψει την ανεξαρτητοποίησή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 1994-1995 και το 1999-2000, με δεκάδες χιλιάδες αμάχους να πέφτουν νεκροί.

«Εχθρική πράξη» θεωρούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την κατάρριψη

Ως «εχθρική πράξη» αντιμετωπίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι πιλότοι προειδοποιήθηκαν, αλλά δεν απάντησαν

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένα τους Ρώσους πιλότους, ωστόσο οι τελευταίοι δεν απάντησαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

"Πισώπλατη μαχεριά η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού"

Μαχαιριά στην πλάτη αποτελεί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε ακόμη την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία.

Συρία: Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους δείχνει ότι η Τουρκία

υποστηρίζει την τρομοκρατία, τονίζει το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς Άσαντ, σύμμαχο της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ακόμη να δώσουν στοιχεία για τη θέση του ρωσικού μαχητικού και για το κατά πόσο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, σημείωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Γερμανία: Ελπίζουμε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία να μην αποτελέσει πισωγύρισμα για τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ.

Βίντεο με τον Ρώσο πιλότο ο οποίος φαίνεται να μην έχει τις αισθήσεις του και είναι περιτριγυρισμένος από ένοπλους αντάρτες που ακούγονται να υμνούν τον Αλλάχ.

ΗΠΑ: Πρόκειται για θέμα που αφορά τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ χαρακτήρισε το ζήτημα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους ως θέμα που αφορά τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ρωσίας, κρατώντας αποστάσεις από την Άγκυρα.

Η Ρωσία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τουρκία: Έχουμε αποδείξεις ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας

Το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και η Τουρκία έχει αποδείξεις γι' αυτό, τόνισε Τούρκος βουλευτής, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στο NATO. Ο Ονούρ Οϊμέν τόνισε ότι η τουρκική τηλεόραση έχει ήδη μεταδώσει εικόνες από ραντάρ του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, με βάση τις οποίες αποδεικνύεται η παραβίαση, αλλά και το γεγονός ότι, παρά τις εκκλήσεις, το αεροσκάφος δεν εγκατέλειπε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News