default-image

Διαφεύγουν οι τρείς από τους πέντε δράστες στο Μάλι

Κόσμος
Διαφεύγουν οι τρείς από τους πέντε δράστες στο Μάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τζιχαντιστική οργάνωση από το κεντρικό Μάλι ανέλαβε και αυτή την ευθύνη χθες για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους δύο νεκρούς δράστες της επίθεσης υπάρχουν ακόμη τρεις που έχουν διαφύγει.

Από την πλευρά της η αλ Μουραμπιτούν, η οργάνωση του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ίδια επίθεση με ένα ηχητικό μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Σε αυτό η οργάνωση επιμένει ότι οι δράστες ήταν δύο και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν Μαλινέζοι.

«Το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα (FLM) αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Radisson στο Μπαμακό με τη συνεργασία της Άνσαρ Ντιν (μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που δρα στο βόρειο Μάλι). Η επίθεση αυτή έγινε ως αντίδραση εναντίον των επιθέσεων των γαλλικών δυνάμεων που έχουν στόχο κάποια στοιχεία του Μετώπου και της Άνσαρ Ντιν με την υποστήριξη του στρατού του Μάλι και κάποιων δυτικών χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό και φέρει την υπογραφή του Άλι Χάμα εκπροσώπου της οργάνωσης, η οποία έκανε την εμφάνισή της στις αρχές της χρονιάς και διοικείται από τον ακραίο ιερωμένο Αμάντου Κούφα.

Δίνοντας λεπτομέρειες για την επίθεση στο Radisson Blu, η οποία κόστισε τη ζωή σε 19 πελάτες, έναν Μαλινέζο αστυνομικό και σε δύο δράστες, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ο Χάμα διαβεβαιώνει ότι διεξήχθη από μια ομάδα πέντε ανθρώπων, «τρεις εκ των οποίων είναι σώοι και αβλαβείς».

«Είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο ίδιος, ενώ προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις «εναντίον πολιτικών, οικονομικών και τουριστικών στόχων, μέχρι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του Μακίνα (κεντρική επαρχία του Μάλι) και να εφαρμόσουμε τη σαρία».

Πάντως ένας εκπρόσωπος της αλ Μουραμπιτούν, ο οποίος επανέλαβε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, δήλωσε ότι οι δράστες ήταν «δύο ήρωες του ισλάμ», ο Αμπντελχακίμ αλ Ανσάρι και ο Μόεζ αλ Ανσάρι.

Στη τζιχαντιστική ορολογία ο όρος «αλ Ανσάρι» σημαίνει ότι πρόκειται για ντόπιους μαχητές, σε αντίθεση με τον όρο «μουχατζιρούν» που αποδίδεται στους ξένους.

«Οι δύο μουτζαχεντίν σκοτώθηκαν έπειτα από σφοδρή αντίσταση εναντίον των γαλλικών και αμερικανικών δυνάμεων και των συνεργατών τους», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε εξαιτίας «της επιθετικότητας των Σταυροφόρων εναντίον των λαών μας, των ιερών τόπων μας και των αδελφών μας μουτζαχεντίν στο Μαλί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News