Κόσμος

Κοινό γαλλο-ρωσικό σχέδιο εναντίον του ISIS

Κοινό γαλλο-ρωσικό σχέδιο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία προανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι δύο χώρες, τόνισε ο Πούτιν, θα πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο συνεργασίας τόσο διά θαλάσσης όσο και από αέρος, ενώ παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, μέσω της αποστολής περισσότερων πολεμικών αεροσκαφών.

Στόχος αποτελεί ο διπλασιασμός των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι έχει δώσει ήδη διαταγή στο ρωσικό ναυτικό να σπεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις της «σύμμαχης» Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι Πούτιν - Ολάντ είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράλληα, ανακοινώθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 24 Νοεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 26 Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί και τη Μόσχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του, θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος των επισκέψεων του Ολάντ αποτελεί ο συντονισμός της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος, από το βήμα της εθνοσυνέλευσης, απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση ενός μεγάλου διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS.

Την ίδια ώρα, ομόφωνα δεκτό έγινε από το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε., αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση, συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια