Κόσμος

Φρ. Ολάντ: "Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο"

Σε μία σπάνια ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η «Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο», τονίζοντας πως η χώρα του «δεν εμπλέκεται σε πόλεμο πολιτισμών, καθώς αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν» πολιτισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο «να σπείρουν το φόβο και να μας διαιρέσουν. Οι επιθέσεις της Παρασκευής αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, είπε. Σήμερα η χώρα μας θρηνεί», σημείωσε.

Ο κ. Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, σημειώνοντας ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα πλεύσει αύριο στη Μεσόγειο για καλύτερο συντονισμό των δράσεων στη Συρία.

«Αυτοί που στήριξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εγκλήματά τους ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να τους πολεμήσει και να τους καταστρέψει» δήλωσε.

Τόνισε ότι η Συρία αποτελεί «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών».

Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει «πολύ χειρότερες δοκιμασίες», δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους, καθώς ο εχθρός -όπως είπε- «είναι εχθρός όχι της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει επιστροφή στα εθνικά σύνορα και «αποδόμηση της ΕΕ».

Τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στην τρομοκρατία.

Σχόλια