Κόσμος

Σε αλλαγή πορείας καλεί τη Μέρκελ η FAZ

Εκτενή αφιερώματα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι φιλοξενούνται στον γερμανικό Τύπο, με τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν διαρκώς τις εξελίξεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Είναι ένας πόλεμος. Πάνω από 120 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, μια ολόκληρη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Η Γαλλία για ακόμη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επίθεση ισλαμιστικής τρομοκρατίας από αυτοαποκαλούμενους μαχητές του ιερού πολέμου», αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα Taggespiegel του Βερολίνου, συνεχίζοντας:

«Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι τόσο φρικαλέες, αδιανόητες, αρχέγονα αιματηρές που είναι αδύνατο να μην αναγνωρίσουμε τι πάει να επιβληθεί σε μας, στη Δύση, σε όλον τον κόσμο: ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, μία ασύμμετρη διαμάχη δίχως σύνορα. (…) Aυτή τη φορά δεν υπάρχουν ουδέτερες χώρες, δεν υπάρχει καμία νησίδα ειρήνης. (…) H αυθόρμητη απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας (σσ: απέναντι στην τρομοκρατία) δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας. Βοηθούμε όπου μπορούμε. Δεν θα σας αφήσουμε μόνους. (…) Toν Ιανουάριο το σύνθημα ήταν 'Je suis Charlie'. Πλέον όλοι λέμε 'Nous sommes tous la France'».

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα διαρκέσει πολύ

«Πρέπει να χάσουν αυτόν τον πόλεμο» επιγράφει σχόλιό του το Spiegel Online αναφερόμενο προφανώς στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιώντας ύπουλες τακτικές θέλουν να προκαλέσουν φόβο, να προκαλέσουν πολιτικό χάος και να υπονομεύσουν τα θεμέλια ζωή της ελεύθερης ζωής. Αυτό προκαλεί θλίψη αλλά και οργή. Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα αναμένεται να αλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη περισσότερo από οποιοδήποτε άλλο στο παρελθόν. Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση απέναντι στον τρόμο», διερωτάται ο σχολιογράφος. «Το πρόβλημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του. Αλλά αυτό δε σημαίνει μπορούν να δοθούν εύκολες απαντήσεις εν μία νυκτί. (...) Η διαδικασία θα είναι μακρά».

Σε «αλλαγή πορείας» καλεί η FAZ σε σχόλιο στη διαδικτυακή της έκδοση τη καγκελάριο Μέρκελ μετά τα χθεσινά αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Όπως ο γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έτσι και η γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει επιτέλους να θέσει περιορισμούς στις προσφυγικές ροές (…) Tην ώρα που η Άγκελα Μέρκελ διαμηνύει την ανοιχτή πολιτική της φιλοξενίας, ο πρόεδρος Ολάντ κλείνει τα σύνορα της χώρας του», αναφέρει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η γερμανίδα καγκελάριος δεν αλλάξει στάση, τότε απομένει μόνο μια ελπίδα: «να πάνε όλα καλά με την πολιτική ενσωμάτωσης», μια διαδικασία βέβαια που δεν διαγράφεται καθόλου εύκολη.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια