Κόσμος

Βρέθηκε δέντρο 1.300 ετών στην Κίνα

Το αποκαλούμενο κινεζικό πουρνάρι, είναι ένα αρχαίο δέντρο που πιστεύεται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, με συνέπεια ο πληθυσμός του να έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.

Τη δεκαετία του 1990, ο φλοιός και τα φύλλα του δέντρου ανακαλύφθηκε ότι περιέχουν ταξόλη, η οποία έχει αποτελεσματικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός του δέντρου μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό.Το είδος Taxus chinensis θεωρείται πως υπάρχει εδώ και περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Το δέντρο παράγει ελάχιστο αριθμό σπόρων και ευδοκιμεί μόνο σε θερμό και υγρό περιβάλλον, γράφει ο Σκαϊ.Το δέντρο μεγαλώνει τυπικά κατά μήκος ρεμάτων. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Βιετνάμ, όπου βρίσκεται σε απότομες πλαγιές και κορυφογραμμές σε τροπικά και υποτροπικά δάση.

Το δέντρο αξιοποιείται επίσης για την κατασκευή επίπλων και ξύλινων γλυπτών, μεταξύ άλλων. Στο Βιετνάμ, το δέντρο χρησιμοποιείται επίσης σε κατασκευές άρδευσης για ορυζώνες.


Εκτός από τον καρκίνο, το δέντρο βοηθά και στη θεραπεία δηλητηρίασης αλκαλοειδών μέσω των ελαίων που εξάγονται από τους σπόρους του.

Σχόλια