Κόσμος

Μυστηριώδη θόρυβο κατέγραψε το μαύρο κουτί της μοιραίας πτήσης

Ο Αιγύπτιος επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά κάνει λόγο για έναν θόρυβο κατά το τελευταίο δευτερόλεπτο των καταγραφών του μαύρου κουτιού του μοιραίου αεροπλάνου που οδήγησε στο θάνατο 224 άτομα.

«Ένας θόρυβος ακούγεται στο τελευταίο δευτερόλεπτο» των στοιχείων του καταγραφέα συνομιλιών του πιλοτηρίου, ωστόσο «οι πρώτες παρατηρήσεις δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό του αιτίου που προκάλεσε τη διάλυση του αεροσκάφους 23 λεπτά μετά την απογείωσή του», είπε.

Όπως διευκρίνισε ο Αϊμάν ελ-Μοκάντεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, «θα πραγματοποιηθεί φασματική ανάλυση για να προσδιοριστεί η προέλευση αυτού του θορύβου».

«Τα δεδομένα των δύο καταγραφέων της πτήσης μεταφέρθηκαν επιτυχώς... ο χρόνος ανάμεσα στην απογείωση και τις τελευταίες καταγραφές είναι 23 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα», διευκρίνισε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η έρευνα δεν έχει επιτρέψει ακόμη την εξαγωγή συμπεράσματος.

«Δεν έχουμε αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, αλλά δεν υπάρχει διαμορφωμένη υπόθεση πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας και τη σύνταξη πλήρους έκθεσης», είπε.

Αιγυπτιακή πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον τόπο της συντριβής, δίνουν «ισχυρή προτεραιότητα» στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Βρετανικό αεροσκάφος έκανε ελιγμό για να αποφύγει πύραυλο στο Σινά

Την ίδια ώρα, με τις επίσημες τοποθετήσεις που αποδίδουν την αεροπορική τραγωδία στο Σινά σε έκρηξη βόμβας να πληθαίνουν, μία νέα σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται να προσθέσει επιπλέον ανησυχία για τις πτήσεις στην περιοχή.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος, που μετέφερε τουρίστες στο Σαρμ ελ Σέιχ, βρέθηκε σε απόσταση 300 μ. από πύραυλο, ενώ πλησίαζε το αεροδρόμιο στην Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο.

Το περιστατικό συνέβη σε πτήση της Thomson Airways από το Λονδίνο προς το τουριστικό θέρετρο, με 189 επιβάτες. Ο πιλότος αναγκάστηκε και έκανε ελιγμό, όταν εντόπισε τον πύραυλο στην τροχιά του. Το πλήρωμα τελικά προσγείωσε με ασφάλεια το αεροσκάφος και οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν για το τι συνέβη κατά τη συγκεκριμένη πτήση της 23ης Αυγούστου.

Το περιστατικό δε φαίνεται να συνδέεται απευθείας με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, μετά από τη συντριβή του ρωσικού Airbus το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με τον Guardian. Όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό το περιστατικό ενισχύει τους φόβους ότι η αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις πτήσεις. Για αυτό και πολλές ακόμη χώρες, πέρα από τη Βρετανία, περιορίζουν τις πτήσεις με αυτό τον περιορισμό και επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αυτό το περιστατικό, αλλά ανέφερε πως δε θεωρεί ότι ο πύραυλος ήταν μία προσπάθεια να χτυπηθεί το βρετανικό αεροσκάφος, αλλά απέδωσε την εμφάνισή του σε αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος απαγορεύεται οι αεροπορικές εταιρείες να πετάνε κάτω από τα 26.000 πόδια όταν περνούν από τη Χερσόνησο του Σινά, εξαιτίας των φόβων που υπάρχουν ότι οι τζιχαντιστές που μάχονται στην περιοχή μπορεί να έχουν όπλα ικανά να πλήξουν αεροσκάφος.

Σχόλια