Κόσμος

Κωνσταντινούπολη: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά φοιτητών

Με τη βία διέλυσε η τουρκική αστυνομία αντικυβερνητική διαδήλωση φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας πυρ με πλαστικές σφαίρες και κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 200 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK), το οποίο εορτάζει την 34η επέτειο από την ίδρυσή του.

Το YOK, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 από την στρατιωτική χούντα και επιβλέπει την οργάνωση των πανεπιστημίων, καταγγέλλεται συχνά ότι συνιστά κυβερνητικό εργαλείο ελέγχου.

Δεκάδες φοιτητές ζήτησαν την κατάργησή του.

«Οι νέοι δεν τρομοκρατούνται, ο Ερντογάν και το YOK θα καταρρεύσουν», ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ των φοιτητών.

«Η κυβέρνηση - δολοφόνος θα λογοδοτήσει», φώναζαν επίσης οι συμμετέχοντες.

Μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών, οι αστυνομικοί των μονάδων καταστολής περικύκλωσαν τους φοιτητές, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, μετέδωσε ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει συγκέντρωση κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην Αττάλεια, όπου εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν, όπως ανέφερε ο τουρκικός Τύπος.

Σχόλια