Κόσμος

Συντριβή στο Σινά: "Πιο πιθανή" η τρομοκρατική ενέργεια λέει ο Κάμερον

Νέα στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν προσδιορίζονται επακριβώς, δίνουν νέα τροπή στο θρίλερ με τη συντριβή της μοιραίας ρωσικής πτήσης πάνω από το Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Το πρωθυπουργικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας κάνει λόγο για σοβαρή πιθανότητα η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό.

«Το πιο πιθανό» είναι να οφείλεται «σε βόμβα» η συντριβή του αεροσκάφους της Metrojet στο Σινά, δηλώνει ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον καθώς πυκνώνουν οι υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια -υπόθεση την οποία Ρωσία και Αίγυπτος απορρίπτουν ως πρόωρες εικασίες.

Αναλυτικά, τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Πέμπτη Κάμερον και Πούτιν, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε στο Λονδίνο τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προσπαθώντας αμφότεροι να υποβαθμίσουν την ένταση που προκάλεσε η βρετανική απόφαση αναστολής των πτήσεων προς το Σαρμ ελ-Σέιχ.

Μιλώντας πριν τη συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Λονδίνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας βόμβας τρομοκρατών, όμως φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό συνέβη».

Επισήμανε πως η Βρετανία προχώρησε στην αναστολή των πτήσεων πριν ολοκληρωθεί η έρευνα επειδή οι πληροφορίες «μάς προκάλεσαν την ανησυχία πως το πιθανότερο είναι να επρόκειτο για βόμβα τρομοκρατών».

Η Ρωσία μιλά για «πρόωρες εικασίες» και η Αίγυπτος τονίζει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» αυτή τη στιγμή που να υποστηρίζουν τη θεωρία της κατάρριψης από βόμβα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο το απόγευμα της Πέμπτης επί της πορείας των ερευνών, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει πως ο Πούτιν δήλωσε στον Κάμερον πως οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αναφορικά με τα πιθανά αίτια της συντριβής πρέπει να βασίζονται σε πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσημη έρευνα.

«Οι ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά. Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βασίζεται κανείς μονάχα στις πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσημη έρευνα ενώ σχολιάζει τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν επιπλέον θέματα σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ακολούθως ο Κάμερον κατόπιν της συνάντησής του με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αμφότεροι εμφανίστηκαν να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους από την αναστολή των βρετανικών πτήσεων στο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Σαρμ ελ-Σέιχ μετά τη συντριβή του αεροσκάφους που κόστισε τη ζωή 224 ανθρώπων.

«Εργαζόμαστε εντατικά από κοινού σε πνεύμα στενής συνεργασίας και είμαι πολύ ευγνώμων για όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής οι αιγυπτιακές Αρχές», είπε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η Βρετανία είχε ελέγξει προ δέκα μηνών το επίπεδο ασφάλειας του αεροδρομίου του Σαρμ ελ-Σέιχ και το βρήκε ικανοποιητικό. «Κατανοούμε την ανησυχία τους γιατί πραγματικά ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των υπηκόων τους», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πηγή προσκείμενη στην ομάδα των Αιγύπτιων, των Ιρλανδών και των Ρώσων, που εξετάζουν τα "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους, σημείωσε στο Ρόιτερς ότι όσο προχωρεί η επεξεργασία των στοιχείων η έκρηξη φαντάζει ως η πιθανότερη αιτία της συντριβής.

Η πηγή, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη εάν πρόκειται για έκρηξη σχετική με τα καύσιμα ή με εκρηκτικό μηχανισμό.

Νωρίτερα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή, είχε ανακοινώσει ότι δεν είναι δική της υποχρέωση να αποδείξει την ευθύνη της και ότι θα δώσει τις αναγκαίες αποδείξεις όταν θα το θελήσει.  

Σχόλια