Κόσμος

ΗΠΑ: "Ύποπτες κινήσεις τζιχαντιστών" πριν τη συντριβή του Airbus

Αύξηση της δραστηριότητας σε στόχους που παρακολουθούν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στην περιοχή του Σινά είχε καταγραφεί πριν τη συντριβή του ρωσικού Airbus της Metrojet, που κόστισε τη ζωή 224 ατόμων.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη το CNN, αξιωματούχος των ΗΠΑ που έχει γνώση της υπόθεσης δήλωσε ότι πριν τη συντριβή «υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του Σινά, που είχε τραβήξει την προσοχή μας». Όπως διευκρινίζεται πάντως, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δε διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία για απειλή συγκεκριμένου τύπου.

Οι εκτιμήσεις τους συντείνουν στο ότι στο αεροπλάνο υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος τοποθετήθηκε είτε από ανθρώπους του Ισλαμικού Κράτους ή από κάποιον συνεργάτη τους, αν και δεν υπάρχει επίσημο οριστικό συμπέρασμα.

«Υπάρχει η σαφής αίσθηση ότι ήταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε αποσκευή ή κάπου στο αεροσκάφος», όπως είπε στο CNN.

Άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε, όπως μεταδίδει το ethnos.gr, ότι οι πληροφορίες προέρχονται από την παρακολούθηση του εσωτερικού δικτύου μηνυμάτων του Ισλαμικού Κράτους, που δε σχετίζονται με τις δημόσιες δηλώσεις της οργάνωσης, μελών ή φίλων της.

Βόμβα "βλέπουν" και οι Βρετανοί, που ακυρώνουν τις πτήσεις από το Σινά

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη να διακόψει προσωρινά τις πτήσεις αεροσκαφών από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, εκφράζοντας το φόβο ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σινά «μπορεί να καταρρίφθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό».

Η κυβέρνηση τόνισε πάντως ότι ενώ συνεχίζεται η έρευνα «δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά» ποια ήταν η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους Airbus A321-200 της ρωσικής Metrojet που παρέσυρε στο θάνατο 224 ανθρώπους.

«Όμως, καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, ανησυχούμε ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Για προληπτικούς λόγους, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν το βράδυ της Τετάρτης για το Σαρμ ελ Σέιχ θα καθυστερήσουν, ώστε να δοθεί χρόνος σε μια ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων, που βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για το αιγυπτιακό θέρετρό, να εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στο τοπικό αεροδρόμιο.

Μέσα στο αεροσκάφος ψάχνουν και οι Ρώσοι την αιτία της τραγωδίας

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται το ενδεχόμενο η καταστροφή να προκλήθηκε από ένα αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, δήλωσε μια πηγή στη ρωσική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την Τετάρτη.

«Υπάρχουν δύο εκδοχές που βρίσκονται τώρα υπό εξέταση: να υπήρχε κάτι τοποθετημένο μέσα (στο αεροσκάφος) ή να υπήρξε τεχνική βλάβη. Το αεροσκάφος δεν μπορεί έτσι απλά να ανατινάχθηκε στον αέρα - κάτι πρέπει να συνέβη. Το πλήγμα από πύραυλο μοιάζει απίθανο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο», ανέφερε η πηγή αυτή.

«Τραυματισμένο» το ένα από τα μαύρα κουτιά

Οι αιγυπτιακές Αρχές, που συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, εξέτασαν το περιεχόμενο του καταγραφέα στοιχείων πτήσης ενός από τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της Metrojet.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας ανέφερε ότι το δεύτερο μαύρο κουτί, που καταγράφει την ομιλία θαλάμου διακυβέρνησης (CVR), καταστράφηκε εν μέρει και θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για να ανακτηθούν τα δεδομένα που περιέχει.

Δεδομένων των παραπάνω, όπως ανακοινώθηκε, δεν είναι επί του παρόντος περαιτέρω σχολιασμός για τις συνομιλίες στο κόκπιτ του αεροσκάφους.

Σχόλια