default-image

Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύριους από την Κομισιόν

Κόσμος
Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύριους από την Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 62 εκατ. ευρώ θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη Σύρων που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Eυρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα Τρίτη την επίσκεψή του στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Από την πλευρά της Κομισιόν ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σύριους που έχουν ανάγκη, καθώς ο χειμώνας που πλησιάζει επιφυλάσσει πρόσθετες δυσκολίες για τους πιο ευάλωτους». Ο ίδιος σημείωσε πως η βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τους εκτοπισμένους Σύριους στο εσωτερικό της χώρας και τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες. «Τις τελευταίες ημέρες στην Ιορδανία και το Λίβανο έχω γνωρίσει ολόκληρες οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Έχω δει από πρώτο χέρι πώς η ανθρωπιστική βοήθεια κάνει τη διαφορά, αλλά η ειρήνη είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση, σε μια ανθρωπιστική κρίση», συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα χρηματοδότηση προς τη Συρία έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων για 43 εκατ. βοήθειας προς το Λίβανο και 28 εκατ. προς την Ιορδανία, φτάνοντας συνολικά στα 133 εκατ. σε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια το 2015 για τις τρεις χώρες.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον οικονομική στήριξη ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευάλωτων προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία να φροντίσει έτσι ώστε 200.000 πρόσφυγες να προμηθευτούν με ζεστά ρούχα για το χειμώνα, προσωρινή στέγη και προστασία σε χώρους υποδοχής στην περιοχή. «Με το χειμώνα προ των πυλών, οι πιο ευάλωτοι χρειάζονται βοήθεια και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ. Χρειάζονται βασικές προμήθειες, όπως τροφή, στέγη, είδη υγιεινής, καθώς και επείγουσα ιατρική περίθαλψη», δήλωσε επίσης ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με το skai.gr.

Η χρηματοδότηση προς την Ύπατη Αρμοστεία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων. Επιπλέον, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εθνικών σημείων επικοινωνίας των εμπλεκόμενων χωρών σχετικά με την πορεία της δημιουργίας των 50.000 θέσεων υποδοχής κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο οπότε θα επικαιροποιηθεί ο απολογισμός της εφαρμογής των επιχειρησιακών μέτρων που εγκρίθηκαν στη μίνι-σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Η έκθεση της UNICEF

Ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, ανακοίνωσε στο μεταξύ σήμερα το παράρτημα της UNICEF στη Βρετανία.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, περίπου 190.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, ενώ πέρσι, το αντίστοιχο διάστημα, ο αριθμός των ανηλίκων αιτούντων άσυλο έφτασε τις 98.000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία επικαλείται η UNICEF. Συνολικά, στο εννεάμηνο αυτό, 715.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρώπη, από 378.000 το 2014.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 10.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους έφτασαν στην Ιταλία και τη Μάλτα. «Από όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευπαθής ομάδα καθώς μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης», τόνισε η UNICEF.

Πολλά από τα 190.000 παιδιά προέρχονται από τη Συρία ή από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες. Στις περιοχές αυτές η παιδική εργασία και οι γάμοι παιδιών έχουν επίσης αυξηθεί από τις αρχές του έτους.

Στη Συρία, ένα στα πέντε παιδιά είναι αναγκασμένο να διασχίζει γραμμές μετώπου για να δώσει εξετάσεις στο σχολείο του.

Τα στοιχεία για την Ευρώπη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποίησε η UNICEF. Το 2014, πάνω από τους μισούς πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο ήταν τα παιδιά. Ένα στα δέκα παιδιά -δηλαδή περίπου 230 εκατομμύρια- μεγαλώνει σε εμπόλεμες περιοχές.

«Παιδιά σκοτώνονται ενώ παρακολουθούν το μάθημα στο σχολείο τους, ενώ αναρρώνουν σε νοσοκομεία ή ενώ κοιμούνται στο κρεβάτι τους. Πολλά έχουν ορφανέψει, έχουν στρατολογηθεί βιαίως, έχουν απαχθεί, βιαστεί και κακοποιηθεί», είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια της UNICEF Βρετανίας, Λίλι Καπριάνι. «Η προστασία των παιδιών από τη βία σώζει ζωές, όπως ακριβώς και η παροχή νερού, στέγης και φαρμάκων, όμως δεν της δίνεται προτεραιότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News