default-image

Συνελήφθη σύμβουλος του Πάπα για το σκάνδαλο "Vatileaks"

Κόσμος
Συνελήφθη σύμβουλος του Πάπα για το σκάνδαλο "Vatileaks"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μόλις 32 ετών, Iταλο-Μαροκινή, και ήταν μία από τους έμπιστους συμβούλους του Ποντίφικα. Η Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαουκί συνελήφθη τη Δευτέρα αφού εκείνη και ο Ισπανός ιερέας Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα φέρονται ως ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης, τη γνωστή υπόθεση "Vatileaks".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, τα δύο μέλη της επιτροπής "Cosea" που είχε συστήσει ο Πάπας Φραγκίσκος για να εξεταστούν τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα της Αγίας Έδρας, λέγεται ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων στον Τύπο.

Τα ονόματα των δύο κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό και θεωρείτο σίγουρο ότι οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας είχαν προκύψει από ανθρώπους-κλειδιά της επιτροπής.

Η Τσαουκί, η οποία αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από συμφωνία με τις Αρχές να συνεργαστεί στην έρευνα, ήδη από το 2013 είχε απασχολήσει το Βατικανό όταν σε συνέντευξή της εξηγούσε ότι είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα χάρη στο ρόλο που διατελούσε στην "Cosea" που διαλύθηκε πριν λίγο καιρό.

Ωστόσο, η 32χρονη δεν είχε προκαλέσει σχόλια μόνο για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, αλλά και τα αρνητικά σχόλια και τις αποκαλύψεις της στο Twitter για ισχυρούς άνδρες του Βατικανού, αλλά και για τον πραγματικό λόγο της ξαφνικής παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου.

«Επιβεβαιώνω: Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε γιατί είναι άρρωστος με λευχαιμία εδώ και ένα χρόνο», «Ο καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε (ο οποίος φέρεται να απέκρυψε υπόθεση παιδοφιλίας) είναι διεφθαρμένος», «Ο Τζούλιο Τρεμόντι (πρώην υπουργός Οικονομικών) είχε λογαριασμό στο Ior (Τράπεζα του Βατικανού)... Μόλις έμαθαν ότι είναι γκέι τον διέγραψαν», ήταν μερικά από τα tweets που αναρτήθηκαν λίγους μήνες πριν της γίνει επαγγελματική πρόταση από το Βατικανό προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μετά το σάλο η Τσαουκί, όπως αναφέρει το protothema.gr, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ανήρτησε η ίδια τα μηνύματα αλλά χάκερ εισέβαλε στο προφίλ της.

Η Ιταλο-Μαροκινή, πριν καταργήσει το λογαριασμό της στο Twitter, εξέφρασε τη χαρά της για τη θέση που της ανατέθηκε ανάμεσα στα λαμπρά στελέχη της ειδικής επιτροπής του Βατικανού.

«Ως χριστιανή και Ιταλίδα, για εμένα είναι τεράστια η τιμή να έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω τον Άγιο Πατέρα», «Η καρδιά μου, η πίστη μου, η δέσμευσή μου, ο επαγγελματισμός μου στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Αγίου Πατέρα. Για πάντα», έγραφε εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της.

Εντούτοις, το σκάνδαλο με τα "τιτιβίσματά" της ήδη είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στο περιβάλλον με πολλούς να βασίζονται στο ατόπημά της για να την κατηγορήσουν για έλλειψη ικανοτήτων.

Η ίδια απαντούσε στους επικριτές της λέγοντας πως μέσα σε δέκα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας είχε κατορθώσει να αναπτύξει ικανότητες ώστε να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μοντέλα αποτελεσματικής επικοινωνίας για να προσδώσει σε μία εταιρεία τη σωστή εικόνα προς τους πελάτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News