Κόσμος

Ιράν: Υλοποιείται η συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν άρχισε να θέτει εκτός λειτουργίας συσκευές φυγοκέντρισης σε πυρηνικές του εγκαταστάσεις με βάση τους όρους της συμφωνίας που σύναψε τον Ιούλιο για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις έξι μεγάλες δυνάμεις.

Την είδηση μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο.

«Αρχίσαμε τις προκαταρκτικές εργασίες» για την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και συνέχισε λέγοντας ότι μεταξύ των νέων μέτρων είναι και η μείωση του αριθμού των εν λειτουργία συσκευών φυγοκέντρισης.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη στις 14 Ιουλίου, το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που απομόνωναν την Τεχεράνη και εμπόδιζαν την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Ο Σαλεχί έφτασε χθες, Κυριακή, στο Τόκιο για να έχει συνομιλίες με Ιάπωνες αξιωματούχους πάνω σε θέματα ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, 20 σκληροπυρηνικά μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου διαμαρτύρονται σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για την αποσυναρμολόγηση συσκευών φυγοκέντρισης σε δύο εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, στη Νατάνζ και το Φορντό.

«Δυστυχώς τις τελευταίες δύο ημέρες κάποιοι εργολάβοι μπήκαν στο Φορντό και άρχισαν να αποσυναρμολογούν συσκευές φυγοκέντρισης (...) είπαν ότι μπορούν να τελειώσουν την εργασία αυτή σε δύο εβδομάδες», αναφέρουν στην επιστολή τους οι βουλευτές σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενέκρινε υπό όρους την συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο με τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, η έναρξη της εφαρμογής της από τόσο νωρίς είναι ενάντια στις οδηγίες του.

Σχόλια