default-image

Τουρκία: Κυρίαρχος με 317 βουλευτές ο Ερντογάν

Κόσμος
Τουρκία: Κυρίαρχος με 317 βουλευτές ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις κρίσιμες κάλπες προσήλθαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι, με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι κυρίαρχος με 317 βουλευτές.

Η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Ερντογάν στην πορεία προς τις πρόωρες κάλπες απέδωσε καρπούς, καθώς με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 90% των εκλογικών τμημάτων στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακτά τη δύναμή του και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ξανά εντός Εθνοσυνέλευσης, αν και οριακά, εμφανίζεται το κουρδικό HDP.

To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 49,47% και 317 βουλευτές στο 91% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 24,58% και 132 βουλευτές, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,07% και 58 βουλευτές και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 11,82% και 43 βουλευτές.

Το έτερο πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνει στο κυβερνών AKP ποσοστό 48,58% (311 βουλευτές) στο 82,5% των εκλογικών τμημάτων.

Οι Κούρδοι διατηρούν τις δυνάμεις τους με απώλειες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες η επικράτησή τους είναι συντριπτική όπως σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ. Μετά την αρχική ροή αποτελεσμάτων Κούρδοι συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ.

Αργότερα ωστόσο ξέσπασαν επεισόδια με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον Κούρδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους ενόσω τα αποτελέσματα έδειχναν το HDP να πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο εισόδου του 10%. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα καθ' όλη την εκλογική διαδικασία στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλούς Κούρδους να ψηφίζουν δίπλα σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί τις περιφέρειες στα δυτικά παράλια γύρω από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, όχι όμως στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχος του κόμματος ανέφερε ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού βάσει της εικόνας των αποτελεσμάτων.

Ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που χάνει περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Οι ψήφοι προς το MHP μαζί με εκείνες άλλων μικρών δεξιών κομμάτων φαίνεται ότι κατευθύνθηκαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν είδε για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοδυναμίας του να χάνει την αυτοδυναμία, το AKP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,79%, το CHP 24,95%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 16,29% και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,12%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News