default-image

Μονάδα των ειδικών δυνάμεων στέλνει ο Ομπάμα στη Συρία

Κόσμος
Μονάδα των ειδικών δυνάμεων στέλνει ο Ομπάμα στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου πενήντα άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα αποσταλούν στη βόρεια Συρία, για να συνεργαστούν με τα τοπικά στρατεύματα εδάφους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ύστερα από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, όπως αποκάλυψαν την Παρασκευή αξιωματούχοι.

Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων θα σταλεί στη βόρεια Συρία, στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, σε ένα συμβουλευτικό-συντονιστικό ρόλο δίπλα σε μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, κίνηση στην οποία είχε αντισταθεί μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα για να αποφύγει να συρθεί σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα αναπτύσσεται νέα μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ και μαχητικά Α-10 και καταδιωκτικά F-15 στη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία.

Αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε πάντως, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν λιγότερους από 50 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Δεύτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για «μικρό αριθμό» ανδρών χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρούν στο πλαίσιο περιορισμένης εντολής «συμβουλής και συνδρομής».

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα θα επιχειρούν ανοιχτά επί του πεδίου στη Συρία. Έχουν υπάρξει πάντως τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επέμειναν πως η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα αντικατοπτρίζει μία ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας, παρόλο που η Ουάσινγκτον εντείνει ταυτόχρονα τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Οι αριθμοί μπορεί να είναι μικροί, ωστόσο η απόφαση συνιστά αξιοσημείωτη στροφή στην αμερικανική πολιτική και έρχεται μετά την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Μόσχα επιμένει ότι πλήττει το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο μαχητικά της χτυπούν ταυτόχρονα οργανώσεις αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Άσαντ, περιλαμβανομένων ομάδων που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Η νέα αμερικανική στρατηγική περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη νέας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, «ενισχυμένη» συνεργασία με τους Ιρακινούς για την ανακατάληψη του Ραμάντι και διευρυμένη συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας στον Ιορδανία και το Λίβανο, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε επίσης έγκριση για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών Α-10 και καταδιωκτικών F-15 στη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News