Κόσμος

Γκάμπριελ: "Δε χρειαζονται ψευτοδιαμάχες για το προσφυγικό"

Την άποψη ότι η διαφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης συνασπισμού να δρα, εξέφρασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, έχουν έρθει συχνά σε αντιπαράθεση για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους 800.000 με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα φέτος.

Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ της πολιτικής της ανοικτής πόρτας επισημαίνοντας ότι η Γερμανία μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των προσφύγων, ενώ ο Ζέεχοφερ έχει επισημάνει ότι η ίδια η ύπαρξη των συντηρητικών κινδυνεύει, αν η Γερμανίδα καγκελάριος δεν «διορθώσει» την πολιτική της.

Ο Γκάμπριελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε μιλώντας στο Spiegel Online ότι τα συντηρητικά κόμματα ενεργούν «ανεύθυνα» και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στους Γερμανούς, επειδή ενισχύονται οι φόβοι ότι η χώρα δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις προσφύγων.

«Με δεδομένη τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρας μας εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων, η διαμάχη μεταξύ του CSU και του CDU τώρα απειλεί την ικανότητα της κυβέρνησης να δρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του SPD.

Κια συνέχισε λέγοντας, «Όσο περισσότερο κρατήσει η διαμάχη στο συντηρητικό μπλοκ, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν μακριά από την πολιτική και τόσο περισσότερο έδαφος θα κερδίσουν οι ακροδεξιοί. Τώρα περιμένουμε ότι ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του. Δεν χρειαζόμαστε κάθε ημέρα νέες ανεύθυνες προτάσεις και ψευτοδιαμάχες, αλλά επιτέλους την εφαρμογή πρακτικών μέτρων: περισσότερο προσωπικό για τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου, για μαθήματα γλώσσας, για την εκπαίδευση των προσφύγων που μπορούν να μείνουν στη Γερμανία και τη γρήγορη απέλαση αυτών που δεν μπορούν να μείνουν εδώ».

Να σημειωθεί ότι CDU/CSU σημειώνει συνεχώς πτώση στη δημοτικότητά του τις τελευταίες εβδομάδες, με μια δημοσκόπηση της Forsa να του δίνει μόλις 36% στην πρόθεση ψήφου, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σχόλια