default-image

Να δώσει η ΕΕ άσυλο στον Σνόουντεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Κόσμος
Να δώσει η ΕΕ άσυλο στον Σνόουντεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να χορηγήσουν άσυλο στο «βαθύ λαρύγγι» της NSΑ Έντουαρντ Σνόουντεν ως «προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ζητούν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη.

Με 285 ψήφους υπέρ έναντι 281 κατά οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν κα καλέσει τα κράτη-μέλη να «αποσύρουν οποιεσδήποτε ποινικές κατηγορίες» σε βάρος του πρώην εργαζόμενου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με 342 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ υπόκεινται σε «αποτελεσματικό έλεγχο προστασίας».

Και μπορεί η απόφαση για τον Σνόουντεν να μην έχει δεσμευτικού χαρακτήρα, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα πρέπει ο ίδιος να μπορέσει να αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2013 ο Σνόουντεν έλαβε προσωρινά άσυλο στην Ρωσία, ενώ έναν χρόνο αργότερα του χορηγήθηκε άδεια παραμονής για τρία χρόνια στη χώρα.

Ήρωας για μία πολύ μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας, αλλά προδότης για τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι προχώρησε σε αποκαλύψεις που γνώριζε ότι θα υπονομεύσουν την αμερικανική κυβέρνηση και τα συμφέροντά της, ο Σνόουντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα γυρίσει στις ΗΠΑ μόνο εφόσον του δοθούν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.

Μεσω Twitter o Σνόουντεν δηλώνει ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αλλάζει το παιχνίδι» και κάνει λόγο για αξιοσημείωτη κίνηση.

https://twitter.com/Snowden/status/659762627535626240

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News