default-image

Ένταση στη Γερμανία για το προσφυγικό

Κόσμος
Ένταση στη Γερμανία για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία η διαχείριση του ζητήματος από την καγκελάριο Μέρκελ κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των συγκυβερνώντων αδελφών χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU. 

Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωστές εξετάζουν ως «έσχατη λύση» να αποσύρουν τους τρεις υπουργούς τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.

Συνέπεια αυτού θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης.

Η είδηση αυτή στην εφημερίδα Bild που βασίζεται σε «πρόσωπα εμπιστοσύνης» του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζέχοφερ δεν έχει διαψευστεί σύμφωνα με το in.gr.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ζέχοφερ σχεδόν επιβεβαιώνει την απειλή με νεότερη του δήλωση ότι το κόμμα του είναι για όλα προετοιμασμένο, ενώ ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Ζέντερ, κάνει λόγο για μια «πραγματική κρίση» του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. 

Από την άλλη πλευρά Μάνφρεντ Βέμπερ, στέλεχος του κόμματος και πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την κλιμάκωση ως μια «συζήτηση σε ακατάλληλη στιγμή».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μ. Βέμπερ, η προειδοποίηση του Μονάχου είναι μια «κραυγή βοήθειας», δεδομένου ότι η Βαυαρία δεν μπορεί να αντέξει πλέον τη ροή των προσφύγων.

Εάν δεν σταθεί δυνατό να «ελεγχθεί» ο αριθμός των προσφύγων, προειδοποιεί ο κ. Βέμπερ, τότε η κατάσταση στους δήμους της Βαυαρίας «θα φτάσει όλο και περισσότερο στα άκρα». 

Συνάντηση αρχηγών κομμάτων 

Η καθιέρωση ενός ανωτάτου αριθμού προσφύγων για τη Γερμανία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που ο κ. Ζέχοφερ θα συζητήσει το Σάββατο με την καγκελάριο και πρόεδρο του αδελφού κόμματος Χριστιανδημοκρατική Ένωση, Αγκελα Μέρκελ αλλά και την Κυριακή όταν και οι δυο θα συναντηθούν με το πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το άλλο βασικό θέμα στην ατζέντα των Βαυαρών είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα. Εδώ θα εξετάζεται αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις αιτήματος ασύλου. Όσοι δεν τις πληρούν, θα πρέπει να επιστρέφουν από αυτές τις ζώνες στην πατρίδα τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News