Κόσμος

"Οι νεκροί από το ποδοπάτημα στη Μέκκα ξεπερνούν τους 2.000"

Σε τουλάχιστον 2.070 ανέρχονται οι νεκροί από το ποδοπάτημα των προσκυνητών στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αριθμός σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον απολογισμό που έχουν ανακοινώσει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει δεχτεί σκληρές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πλέον πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία του χατζ, την 24η Σεπτεμβρίου.

Ο νέος απολογισμός του Ρόιτερς, με βάση πληροφορίες που συγκέντρωσε από τις Aρχές στο Ριάντ, τις θρησκευτικές Aρχές και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης των χωρών καταγωγής των θυμάτων, σημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στο προσκύνημα μετά από εκείνη της 2ας Ιουλίου του 1990, όταν σε ποδοπάτημα μέσα σε μια σήραγγα στη Μίνα 1.426 προσκυνητές είχαν χάσει τη ζωή τους, Ασιάτες στην πλειονότητά τους.

Ο επίσημος απολογισμός των Aρχών της Σαουδικής Αραβίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο μέρες μετά το περιστατικό, όπως αναφέρει το news247.gr, έκανε λόγο για 769 νεκρούς και 934 τραυματίες και δεν έχει επικαιροποιηθεί έκτοτε. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει αναφέρει πως οι διαφορές στον αριθμό των νεκρών μπορεί να κυμαίνονται από χώρα σε χώρα, υπολογίζοντας προσκυνητές που πέθαναν από φυσικά αίτια.

«Όλες οι λεπτομέρειες για αυτό το θέμα θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της επιτροπής», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας, κληθείς να σχολιάσει τον απολογισμό του Ρόιτερς.

Σχόλια