Κόσμος

Ερντογάν: Απειλεί με πλήγματα συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία

Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποτρέψει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα, ακόμα και περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά βλέπει τη πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή στην εθνική της ασφάλειας, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.

Προσφάτως, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές στόχους των Σύρων Κούρδων από τη στιγμή που αψήφησαν την Άγκυρα και πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

«Αυτό ήταν προειδοποίηση. Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού - η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια - θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο,» είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφίσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον να σταματήσει η Άγκυρα να αποφύγει να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τις στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του ΙΚ.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμο Kanal 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το PYD ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, οι Σύροι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Τελ Αμπιάντ από το ΙΚ με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων «καντονίων» των Κούρδων.

Ο «Το PYD διαπράττει εθνικές εκκαθαρίσεις εδώ των Αράβων και Τουρκμένων,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Και προειδοποίησε, «Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω,».

Σχόλια