default-image

Ε.Ε.: "Η Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης"

Κόσμος
Ε.Ε.: "Η Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, τέσσερις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές.

Η τουρκική αστυνομία πήρε σήμερα τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών Bugun TV και Kanalturk στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιώντας έφοδο στην έδρα τους, σε ζωντανή μάλιστα μετάδοση.

Ο ιδιοκτήτης τους, ο όμιλος Koza-Ipek, έχει τεθεί υπό επιτροπεία από τις τουρκικές Αρχές που τον κατηγορούν για «προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ε.Ε. ανησυχεί» με αυτά που ακούστηκαν χθες και σήμερα, είπε η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Η κατάσταση αναφορικά με την εταιρεία συμμετοχών Koza-Ipek είναι ανησυχητική και εξακολουθούμε να την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε.

«Όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπογράμμισε η Ρέι.

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε προσεχώς στις τουρκικές Αρχές το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης», επέμεινε.

Στην Τουρκία διεξάγονται την Κυριακή σε τεταμένο κλίμα επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές.

«Περιμένουμε ότι οι εκλογές αυτές θα είναι σύμφωνες με τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές», δήλωσε η Ρέι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως έχει μετριάσει από την πλευρά του τις απαιτήσεις της Ε.Ε. όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, χώρα της οποίας η συνεργασία για να περιοριστεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη θεωρείται από τις Βρυξέλλες απαραίτητη.

«Στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους συναδέλφους μας, εφιστούμε την προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στις καταχρήσεις. Όμως οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα αλληλεγγύης με την Τουρκία, διότι συμφωνεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στο έδαφός της, να παραμείνουν εκεί» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Παρίσι, ο Γιούνκερ προέκρινε και πάλι την ιδέα μιας συμφωνίας με την Τουρκία για τη μετανάστευση, λέγοντας πως καταλαβαίνει «τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς αυτών που λένε "δεν μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Ερντογάν". Όμως με ποιον άλλον να συνάψουμε συμφωνία στην Τουρκία;».

Σε ζωντανή μετάδοση

Νωρίς το πρωί και σε... ζωντανή μετάδοση μπροστά στις κάμερες, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στην έδρα του Bugun TV και του Kanalturk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία. Η εταιρεία συμμετοχών (holding) Koza-Ipek πρόσκειται στον ορκισμένο εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες Τρίτη, η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό επιτροπεία την εταιρεία με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Γκιουλέν.

Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugun δε θα σωπάσει».

Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugunTV στον ιστότοπό του. Αστυνομικοί και οι νέοι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες.

«Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιό μας τα επόμενα λεπτά», είχε προειδοποιήσει ο αρχισυντάκτης Ταρίκ Τορός. «Είναι ντροπή. Βλέπουμε τώρα τα τελευταία λεπτά που το Bugun TV μεταδίδει ελεύθερα», κατήγγειλε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στην έδρα των τηλεοπτικών σταθμών. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το έγκλημα θα πρέπει να απαντήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Ερέν Ερντέμ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Πλέον υπάρχει προηγούμενο. Το καθεστώς έδειξε σήμερα τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, αν δεν τερματίσουμε την Κυριακή αυτή την καταστολή».

Στο μεταξύ, ο Αϊντίν Ουνάλ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, περιλαμβανομένης της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu.

«Μετά την 1η Νοεμβρίου θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν. Η εφημερίδα Sozcu μάς προσβάλλει καθημερινά», είπε ο Ουνάλ, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες. «Ασκείται μεγάλη πίεση στην Τουρκία. Αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο, οπότε δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News