default-image

"Όχι" Ευρωβουλής στις εθνικές απαγορεύσεις για τα μεταλλαγμένα

Κόσμος
"Όχι" Ευρωβουλής στις εθνικές απαγορεύσεις για τα μεταλλαγμένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους καταψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ανήσυχοι ότι ο κανονισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται κατά των ΓΤΟ.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ σε ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την ενιαία αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) και προσέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση των ενδεχόμενων συνεπειών και ότι η πρόταση αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο γεωργικό τομέα και τις εισαγωγές.

Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για απόρριψη της πρότασης υιοθετήθηκε με 577 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 αποχές.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. και θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους, κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2015.

Η Επιτροπή πρότεινε να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους ΓΤΟ που προορίζονται για καλλιέργεια, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου 2015. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων από την Ε.Ε. ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι, ενώ η καλλιέργεια λαμβάνει αναγκαστικά χώρα στο έδαφος ενός κράτους-μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πώλησης και χρήσης θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.

Ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει τη νομοθετική πρόταση.

N. Ανδρουλάκης: «Καταψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής»

Με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων και ζωοτροφών, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε:

«Η χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Τροφών και Ζωοτροφών είναι ένα αρκετό ευαίσθητο θέμα το οποίο αφορά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφερόμαστε σε τρόφιμα και ζωοτροφές για τα οποία δεν ξέρουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και στον οργανισμό μας.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, μας είχατε υποσχεθεί τη συνολική μεταρρύθμιση του τρόπου αδειοδότησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Δυστυχώς όμως, η πρόταση που σήμερα έχουμε μπροστά μας όχι μόνο δεν εκπληρώνει αυτό το σκοπό, αντιθέτως δημιουργεί μεγαλύτερη ασάφεια και νομική ανασφάλεια ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά αντιτίθεται στη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Μας παρουσιάσατε μία πρόταση η οποία:

• δε συνοδεύεται από έκθεση αντικτύπου για το κατά πόσο η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,

• δεν προστατεύει τις χώρες που θέλουν να απαγορεύσουν τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές από την επικράτειά τους

• και είναι αναποτελεσματική καθώς επιτρέπει στα κράτη-μέλη τον περιορισμό της χρήσης, χωρίς όμως να επιτρέπει την απαγόρευση της εισαγωγής και του εμπορίου των οργανισμών αυτών.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε σαν Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να καταψηφίσουμε την πρότασή της Επιτροπής. Η προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί για την Ομάδα μας αξία αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε καταθέτοντας μία νέα νομοθετική πρόταση η οποία θα αναθεωρεί σε βάθος τη διαδικασία αδειοδότησης και θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να απαγορεύουν τις Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές και Ζωοτροφές από την επικράτειά τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News