Κόσμος

Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιούν Βουλγαρία-Σερβία-Ρουμανία

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους, εάν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο, ώστε να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων στα εδάφη τους, εμφανίζονται η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία.

Προειδοποιούν, δε, σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στη Σόφια, ενόψει της προγραμματισμένης μίνι συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση που θα γίνει αύριο, Κυριακή.

«Οι τρεις χώρες είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το in.gr.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν Eυρωπαίοι ηγέτες με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση «κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα».

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.

Σχόλια