default-image

Αισιοδοξία Γιούνκερ για λύση στο προσφυγικό στη μίνι σύνοδο κορυφής

Κόσμος
Αισιοδοξία Γιούνκερ για λύση στο προσφυγικό στη μίνι σύνοδο κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία μεταξύ των βαλκανικών κρατών για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των προσφυγικών εισροών στην Ευρώπη θέλει να πετύχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη μίνι-σύνοδο κορυφής που έχει συγκαλέσει την Κυριακή, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

«Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν τη λήψη βραχυπρόθεσμών μέτρων», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό όμιλο ενημέρωσης Funke.

Η τοποθέτηση Γιούνκερ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της "Wall Street Journal" που θέλει την Κομισιόν να επιδιώκει συμφωνία για ένα καθεστώς που θα θέσει τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από χώρες όπως η Ελλάδα και οι γείτονές της, παρά μόνο αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ δυο χωρών για το ελεύθερο πέρασμα προσφύγων από τα σύνορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της γερμανικής "Frankfurter Allgemeine Zeitung", που θέλει τον κ. Γιούνκερ να παρουσιάζει στη σύνοδο ένα σχέδιο 16 σημείων, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να μη στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως διακρατική συμφωνία.

Ένα τέτοιο σύστημα ουσιαστικά θα μειώσει ριζικά τις ανθρώπινες ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη - όπου χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον πρωτοφανή αριθμό αφίξεων - και θα υποχρέωνε τις βαλκανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν περισσότερους πρόσφυγες.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και στενότερη συμφωνία μεταξύ των χωρών στην περιοχή για να ελέγξουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Γιούνκερ στον όμιλο Funke, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Κινητήρια δύναμη πίσω από τη μίνι-σύνοδο της Κυριακής ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα λάβει μέρος στη συνάντηση, ουσιαστικά εκπροσωπώντας τα βόρεια κράτη, μαζί με τον κεντροαριστερό καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", η κ. Μέρκελ θα ζητήσει την κατανομή των προσφύγων εντός της Ε.Ε. απευθείας από τα αρχικά κέντρα καταγραφής.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Γιούνκερ εξήρε την κ. Μέρκελ επειδή επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία έχει η ίδια χαρακτηρίσει «μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από την ελληνική κρίση χρέους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News