Κόσμος

Καταδικάστηκαν 244 άτομα για τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί

Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013. Ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν οι καταδικασθέντες ήταν και ότι «λέρωσαν τζαμί».

Από τους 255 κατηγορούμενους, το δικαστήριο καταδίκασε τους 244. Αθώωσε μόλις τέσσερα άτομα, ενώ οι κατηγορίες που βάρυναν άλλους τέσσερις εντάχθηκαν σε ξεχωριστό φάκελο.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και επτά ξένοι πολίτες, όπως γράφει το "Βήμα" online.

Οι κατηγορίες αφορούσαν σειρά αδικημάτων, όπως φθορές δημόσιας ιδιοκτησίας, συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις, καταστροφές σε τόπο λατρείας και προστασία εγκληματιών.

Τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες φυλάκισης επειδή λέρωσαν τζαμί. Επρόκειτο για γιατρούς που χρησιμοποίησαν τζαμί για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι οι διαδηλωτές είχαν καταναλώσει αλκοόλ μέσα στο τέμενος, παρά τη διαβεβαίωση του μουεζίνη του τζαμιού ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Άλλα δύο άτομα καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης «επειδή φόρεσαν στολές γιατρών».

Το πρωί της 31ης Μαΐου του 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει με τη βία από το πάρκο Γκεζί εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου.

Η διαμαρτυρία τους σύντομα εξελίχθηκε σε πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού εκείνη την εποχή.

Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας- διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου. Οι διαδηλώσεις αυτές, που κατεστάλησαν βίαια από τις Αρχές, είχαν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000 πολιτών.

Σχόλια