default-image

Πορτογαλία: Ο Κοέλιου πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Κόσμος
Πορτογαλία: Ο Κοέλιου πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πορτογάλο πρόεδρο ο Πέδρο Πάσους Κοέλιου, εξέλιξη η οποία προκάλεσδε πολλές αντιδράσεις από τα αριστερά κόμματα τα οποία από κοινού έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Ο Κοέλιου έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο ο Πορτογάλος πρόεδρος συμπέρανε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης από αριστερό σχήμα δεν ήταν βιώσιμος λόγω των μεγάλων διαφορών των κομμάτων.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιου πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ - το οποίο είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ - και οι Κομμουνιστές κέρδισαν συνολικά 122 από τις 230 έδρες της βουλής, συγκρινόμενες με τις 107 το κεντροδεξιού συνασπισμού.

Μετά την αποτυχία συνομιλιών μεταξύ του Κοέλιο και του Κόστα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο συντηρητικός πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σε διάγγελμα στην τηλεόραση, «Έχω διορίσει τον κ. Κοέλιο ως πρωθυπουργό γιατί ηγείται ενός συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου».

Αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι βιώσιμη. Αν τα τρία αριστερά κόμματα μαζί με τους Πράσινους καταφέρουν να επισημοποιήσουν μια βουλευτική ένωση, κάτι που το οποίο πλησιάζει να γίνει, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης - οι μέρες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι ήδη μετρημένες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News