Κόσμος

Κέρι: "Να δοθεί τέλος στη βία Ισραηλινών-Παλαιστινίων"

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σήμερα, κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο, ζήτησε να δοθεί ένα «τέλος» στην βία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να τεθεί τέρμα σε όλες τις προκλήσεις, να τεθεί τέρμα σε όλη τη βία και να εξευρεθεί ένας δρόμος που θα επιτρέψει να οικοδομηθεί ενδεχομένως μια πιο μακρά διαδικασία, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Κέρι έχοντας δίπλα του τον Νετανιάχου ενώπιον ορισμένων δημοσιογράφων σε μεγάλο ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που πραγματοποιεί μεσολαβητική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος» δεδομένης της αυξανόμενης απόστασης ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με διπλωμάτες που μετέφεραν τις δηλώσεις του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω βιντεοδιάσκεψης, από το Αμάν. Είπε μάλιστα ότι φοβάται πως οι εξελίξεις θα λάβουν μια «καταστροφική» κατεύθυνση καταλήγοντας σε πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο Βερολίνο, ο ισραηλινός ηγέτης επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως η Παλαιστινιακή Αρχή και οι ισλαμιστές της Χαμάς ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, διαδίδοντας «ψέματα» με το να αποδίδουν στην κυβέρνησή του πρόθεση να αμφισβητήσει τις συνθήκες πρόσβασης των μουσουλμάνων και των εβραίων στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Να σημειωθεί ότι η πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος για τον μωαμεθανισμό, είναι επίσης ως Όρος του Ναού, ο κυριότερος ιερός τόπος του ιουδαϊσμού. Οι εβραίοι επιτρέπεται να προσέρχονται εκεί μερικές ώρες, αλλά όχι και να προσεύχονται. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσεύχονται οποιαδήποτε ώρα, αλλά υποβάλλονται σε περιορισμούς από το Ισραήλ.

«Πιστεύω πως είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να πει ξεκάθαρα στον πρόεδρο Αμπάς να σταματήσει να διαδίδει ψέματα όσον αφορά το Ισραήλ», ο Νετανιάχου.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της κυβέρνησης του εβραϊκού κράτους, ο Τζον Κέρι δήλωσε, «πιστεύω στην ικανότητά μας να κάνουμε τη διαφορά και ελπίζω πως στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής θα μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο».

Μετά τη συνάντηση Κέρι-Νετανιάχου, που αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, προβλέπεται να διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει η βία των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πρόκειται να συναντηθεί χωριστά με τον Κέρι, τον Νετανιάχου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς η ΕΕ είναι ο κύριος χρηματοδότης των Παλαιστινίων.

Επιπρόσθετα, η Μογκερίνι αναμένεται να συναντήσει διαδοχικά τον Κέρι και τον Νετανιάχου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προβλέπεται να συζητήσει σήμερα την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας που διαδραματίζει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στο Μεσανατολικό.

Σχόλια