Κόσμος

Ν. Σουδάν: Περισσότεροι από 30.000 κινδυνεύουν από πείνα

Παρόλο που δεν έχει κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση λιμού, το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στη χειρότερη φάση του στους 22 μήνες μιας σύγκρουσης που σημαδεύεται από ωμότητες και «τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι ζουν σε ακραίες συνθήκες και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τρεις οργανισμούς του ΟΗΕ, τους UNICEF, FAO και PAM.

Οι ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τη σύγκρουση, εξαιτίας της οποίας εμποδίζεται και η αποστολή βοήθειας, βρίσκονται στην πολιτεία Ουνιτέ, στις πλούσιες σε πετρέλαιο βόρειες περιοχές του Νότιου Σουδάν, όπως διευκρινίζουν το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου, σφοδρές μάχες διεξάγονται εκεί συνοδευόμενες από μεγάλο αριθμό απαγωγών και βιασμών γυναικών και παιδιών, γράφουν οι τρεις οργανισμοί.

Και προειδοποιούν, «Χωρίς την απεριόριστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής, η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να επιδεινωθεί και να μετατραπεί σε λιμό σε ορισμένα μέρη της πολιτείας Ουνιτέ».

Το Νότιο Σουδάν είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 το θέατρο πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους τον τακτικό στρατό, που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ και μια εξέγερση με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν αντίπαλό του, Ριέκ Μασάρ, σύμφωνα και με το naftemboriki. gr.

Σχόλια