Κόσμος

Σουηδία: Θα υποδεχτεί 190.000 πρόσφυγες φέτος

Η Σουηδία αυξάνει τον αριθμό των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, που αναμένεται να δεχτεί φέτος, πράγμα που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη χώρα η οποία σχεδιάζει ήδη τη στέγαση χιλιάδων που ζητούν άσυλο σε σκηνές καθώς πλησιάζει ο βαρύς ως συνήθως χειμώνας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία έχει συχνά υποχρεωθεί να αυξήσει τις εκτιμήσεις της ως προς τις αφίξεις προσφύγων, αναμένονται περίπου 140.000 με 190.000 αιτούντες άσυλο--εκ των οποίων οι 33.000 είναι ασυνόδευτα παιδιά.

«Βλέπουμε φωτογραφίες με ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν με τα πόδια από την Ελλάδα, μέσω των Βαλκανίων, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Σουηδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Ντάνιελσον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί επιπλέον 8,41 δισ δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αντεπεξέλθει, με βάση το σενάριο που θέλει 160.000 πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στη Σουηδία φέτος και άλλους 135.000 του χρόνου.

Επιπλέον προσθέτει ότι η ροή των αιτούντων άσυλο εκτιμάται ότι θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο, αλλά ότι ο αριθμός τους αναμένεται ούτως ή άλλως να φθάσει μέχρι και τις 170.000.

Περισσότεροι από 100.000 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη φτάσει φέτος στη Σουηδία, αριθμός που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ στη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όπως επίσης και την πρόβλεψη της υπηρεσίας τον περασμένο Ιούλιο για 74.000 για όλη τη φετινή χρονιά.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 10.000 αιτούντες άσυλο εισήλθαν στη χώρα, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες της χώρας να στεγάσει τις νέες αφίξεις.

«Χθες το βράδυ όλοι οι χώροι ήταν πλήρεις», είπε ο Ντάνιελσον.

Η Υπηρεσία εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει ελλείψεις για τη στέγαση 25.000 με 45.000 αιτούντων άσυλο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες ενδέχεται να περάσουν τον βαρύ σουηδικό χειμώνα μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές.

Σχόλια