Κόσμος

Αφρική: Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας για τα δίδακτρα

Χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης έκαναν χθες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής σε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών που εισέβαλαν στο χώρο της Βουλής στο Κέιπ Τάουν, προσπαθώντας να διακόψουν την ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Νχλάνχλα Νένε, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση αύξησης διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με ΑΠΕ, Reuters, όταν ο υπουργός Παιδείας Μπλάντε Νζιμάντε προσπάθησε να μιλήσει στους φοιτητές, αυτοί ύψωσαν τα πανό που κρατούσαν, με αίτημα ελεύθερη παιδεία για όλους και να παραιτηεί ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανάγνωση του προϋπολογισμού από τον Νένε στη Βουλή, δεν έχει κάνει δηλώσεις για τις διαδηλώσεις.

Τα πανεπιστήμια, που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ήθελαν αρχικά να αυξήσουν τα δίδακτρα μέχρι και 11,5%, πράγμα το οποίο πυροδότησε τις αντιδράσεις των φοιτητών στις 13 Οκτωβρίου. Οι επικριτές του μέτρου υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις θα δυσχεράνουν περαιτέρω τους μαύρους φοιτητές, των οποίων ο αριθμός είναι ήδη χαμηλός.

Σχόλια