Κόσμος

7 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν λάθος την πολιτική της ΕΕ

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων με ποσοστό 72%, θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ακολουθεί λάθος δρόμο, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το ίδρυμα Bertelsmann τον Ιούλιο στις 28 χώρες της ΕΕ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μολονότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική «κινείται σε λάθος δρόμο», με την άποψη αυτή να συμμερίζεται το 77% των πολιτών των χωρών της ευρωζώνης.

Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι και οι πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των 28 χωρών της ΕΕ είναι λανθασμένες.

Παρά τις επικρίσεις όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες σε ποσοστό 71% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 63% των πολιτών των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί την παραμονή της χώρας του στη νομισματική ένωση.

Παράλληλα, το 59% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 64% στους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε ποσοστό 61%, την οικονομική ανάπτυξη (53%), τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και το ζήτημα της μετανάστευσης (42%).

Μεταξύ των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της ΕΕ μεγαλύτερη σημασία δίνουν οι πολίτες στα ανοικτά σύνορα το 46%, το ελεύθερο εμπόριο το 45% και τη διατήρηση της ειρήνης το 40%.

Αναφορικά με τον ρόλο της Γερμανίας οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι. Το 55% εκτίμησε ότι ο ηγετικός ρόλος του Βερολίνου είναι «καλός» ή «πολύ καλός», ενώ το 45% απάντησε ότι είναι «κακός».

Όπως επεσήμανε το ίδρυμα Bertelsmann τον Ιούλιο που διενεργήθηκε η έρευνα κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και οι διαφωνίες για τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης των χωρών σε κρίση

Σύμφωνα με το ίδρυμα, συνολικά 12.002 Ευρωπαίοι πολίτες πήραν μέρος στην έρευνα και στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

Σχόλια