Κόσμος

Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στο αρχιπέλαγος του Βανουάτου

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στο αρχιπέλαγος του Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), ενώ δεν αναμένεται τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 131 χλμ, σε απόσταση 335 χλμ. από την πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, διευκρίνισε το USGS.

«Στη βάση όλων των στοιχείων που διαθέτουμε, δεν αναμένεται τσουνάμι», ανέφερε από την πλευρά του το ειδικό κέντρο προειδοποίησης του Ειρηνικού.

«Ο σεισμός έγινε οπωσδήποτε αισθητός, αλλά οι πιθανότητες να έχει προκαλέσει ζημιές είναι μικρές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σεισμολόγος Νταν Τζάκσον.

Ο Τζάκσον εξήγησε πως στην περιοχή του Βανουάτου έχουν σημειωθεί 27 σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών τα 20 τελευταία χρόνια. «Οι σεισμοί αυτού του τύπου είναι συχνοί εκεί. Η περιοχή γύρω από το Βανουάτου και τα νησιά Σολομώντα είναι η πιο σεισμογενής του πλανήτη» πρόσθεσε.

Το αρχιπέλαγος των 80 νησιών βρίσκεται στη «ζώνη της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών προκαλεί συχνά σεισμούς και σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σχόλια