default-image

Πάνω από 45 νεκροί σε ρωσικές επιδρομές στη Λαττάκεια

Κόσμος
Πάνω από 45 νεκροί σε ρωσικές επιδρομές στη Λαττάκεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι, ανάμεσά τους και άμαχοι, σκοτώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, προπύργιο του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενας διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάωνση, δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τον βομβαρδισμό στην περιοχή Τζαμπάλ αλ-Ακραντ της επαρχίας, προπύργιο των ισλαμιστών και μετριοπαθών αντικαθεστωτικών ανταρτών.

«Η πλειοψηφία των νεκρών είναι αντάρτες, αλλά μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και άμαχοι», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, δηλώνει από την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου ότι στόχος της είναι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις εχθρικές στο καθεστώς.

Η Πρώτη Παράλια Μεραρχία, που αποτελεί μία χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων, γνωστών ως "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή της, του Μπαζίλ Ζάμο, πρώην στρατιωτικού του συριακού στρατού.

Σημειώνεται ότι η Πρώτη Παράλια Μεραρχία είναι μία από τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που έλαβαν στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος υπό τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και αντιαρματικούς πυραύλους, το πιο ισχυρό όπλο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στρατιωτική βοήθεια περιλάμβανε στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών από τη CIA.

Ο διοικητής μίας άλλης παρόμοιας ανταρτικής ομάδας, των Ταξιαρχιών Νουρ αλ Ντιν αλ-Ζίνκι , σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή του Χαλεπίου.

Οι ένοπλες αυτές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, αξιωματικοί των οποίων ήταν πρώην στρατιωτικοί των συριακών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αυτομόλησαν μετά την εξέγερση του 2011, υποσκιάστηκαν σταδιακά από τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη μαχητών του Ιράν και της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, έχει εξαπολύσει σειρά χερσαίων επιθέσεων κατά περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην ανατολική και τη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News