Κόσμος

"Μπλόκο" 2.000 πρόσφυγων στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας

Σλοβένους αστυνομικούς βρήκαν στα σύνορα με την Κροατία περίπου 2.000 πρόσφυγες που είχαν φύγει από την ανατολική Κροατία, καθώς η Λιουμπλιάνα εμπόδιζε την είσοδο τους από το πρωί μέχρι να προωθηθούν στις επόμενες χώρες οι προηγούμενες ομάδες. Το μεσημέρι, αρκετοί προσπάθησαν να περάσουν από χωράφια στην Σλοβενία.

Η κατάσταση απειλεί να δημιουργήσει ντόμιμο σε όλο το λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο» ενώ η κίνηση δεν έχει ξεφουσκώσει. Ενδεικτικά, στη Σερβία βρίσκονταν 10.000 άτομα που πρόκειται να συνεχίσουν στα βορειοδυτικά.

Η Λιουμπλιάνα επαναλαμβάνει πως οι δυνατότητές της φτάνουν στα όριά τους, ενώ την Κυριακή είχαν ήδη περάσει 2.100 άτομα.

Τρένο με τους νέους πρόσφυγες είχε φτάσει στο κροατικό Τρνόβετς στα σύνορα το πρωί της Δευτέρας, και τα περίπου 2.000 άτομα περίμεναν, αρκετοί από αυτούς μέσα στη βροχή, την άδεια των σλοβενικών αρχών για να περάσουν.

Η άδεια αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας, σύμφωνα με την σλοβενική πλευρά. Το τρένο είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής από τον σταθμό του Τοβάρνικ, στην ανατολική πλευρά της Κροατίας.

Από το Σαββατοκύριακο, οπότε και η ροή προσφύγων είχε «εκτραπεί» στη Σλοβενία όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κροατία, εκφράζονταν ανησυχίες πως θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα με μεγάλες ομάδες που θα έμεναν στην «αναμονή» στα σύνορα.

Η Σλοβενία είχε αναφέρει πως οι δομές υποδοχής της δεν επιτρέπουν παραμονή παραπάνω από 2.500 στη χώρα και πως θα άφηνε νέες ομάδες να μπουν αφού έχουν φύγει οι προηγούμενες.

Η Λιουπμπλιάνα επιτρέπει μέχρι νεωτέρας τη διέλευση προς την Αυστρία και έχει αναφέρει πως δεν θα μεταβάλλει την στάση της «για όσο οι χώρες που είναι προορισμός δεν προχωρούν οι ίδιες σε αυστηρότερα μέτρα».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέφερε την Δευτέρα πως στη Σερβία βρίσκονται 10.000 άτομα, προειδοποιώντας όχι μόνο για σημαντικές ελλείψεις αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο βαλκανικό διάδρομο.

«Είναι σαν μεγάλο ποτάμι ανθρώπων, και αν σταματήσεις κάπου το ρεύμα, θα υπάρξουν κάπως υπερχειλίσεις» είπε στο Reuteres η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίτα Σούντζιτς.

Μιλώντας από τα σύνορα Σερβίας και Κροατίας, η εκπρόσωπος ανέφερε πως «υπάρχουν ελλείψεις σε φαγητό, σε κουβέρτες, στα πάντα», σύμφωνα και με το in. gr.

Σχόλια