default-image

Γερμανία: Μαχαίρωσαν την υποψήφια δήμαρχο της Κολωνίας

Κόσμος
Γερμανία: Μαχαίρωσαν την υποψήφια δήμαρχο της Κολωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποψήφια δήμαρχος της Κολωνίας στη δυτική Γερμανία, η Χενριέτε Ρέκερ, μαχαιρώθηκε το Σάββατο σε αγορά όπου πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία, εν μέσω του κλίματος έντασης που κυριαρχεί στην Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής ανοίγματος της καγκελαρίου προς τους πρόσφυγες.

Η Ρέκερ, που τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό από έναν 44χρονο άνδρα, είναι υπεύθυνη για τους πρόσφυγες στη δημαρχία της Κολωνίας και βρισκόταν σε ένα "περίπτερο" της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Μέρκελ, όταν δέχτηκε την επίθεση που είχε πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Άλμπερς, διευθυντή της αστυνομίας της Ρηνανίας της Βόρειας Βεστφαλίας.

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος ανακρίθηκε μετά την επίθεση, «είπε πως διέπραξε αυτή την ενέργεια με ρατσιστικό κίνητρο», σημείωσε αξιωματούχος της αστυνομίας της Κολωνίας, ο Νόρμπερτ Βάγκνερ.

Ανεξάρτητη υποψήφια, υποστηριζόμενη από τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ, η Χενριέτε Ρέκερ υπέστη «σοβαρά τραύματα», ανέφερε ο Άλμπερς, διευκρινίζοντας πως η κατάστασή της είναι «σταθερή», αλλά ακόμη δεν έχει ξεφύγει πλήρως του κινδύνου. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά άλλη μία γυναίκα, πρόσθεσε ο Βάγκνερ.

Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από το Γερμανό δράστη, που είναι μακροχρόνια άνεργος και «μη ενεργός πολιτικά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρέκερ, ελάχιστα γνωστή εκτός Κολωνίας, όπως γράφει το ethnos.gr, θεωρείται από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη δημαρχία της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, που έχει 980.000 κατοίκους, κατά τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την «κατάπληξή» της μετά την επίθεση που δέχθηκε υποψήφια για το Δήμο της Κολωνίας, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες και η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ρατσιστικά κίνητρα.

«Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της Χενριέτε Ρέκερ, εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του δήλωσε «σοκαρισμένος» από την «τρομακτική και άνανδρη» αυτή επίθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, κατήγγειλε «μια αδιανόητη και αποτρόπαιη ενέργεια», ενώ η πρόεδρος της περιοχής στην οποία ανήκει η Κολωνία, της Ρηνανίας της βόρειας Βεστφαλίας, Ανελόρε Κραφτ, έκανε λόγο για «μια επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Η Γερμανία αναμένει φέτος περίπου 800.000 αιτούντες άσυλο, ένα ιστορικό ρεκόρ, ωστόσο η πολιτική ανοίγματος της καγκελαρίου έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από όλες τις πλευρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News