Κόσμος

Γλίτωσε τη σύλληψη ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών

Τραυματισμένος στο πρόσωπο και στο πόδι είναι ο επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα στο Μεξικό, Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν στο βορειοδυτικό Μεξικό τις τελευταίες ημέρες.

Ο Γκουσμάν είχε αποδράσει από το κελί της φυλακής υψίστης ασφαλείας όπου κρατείτο τον περασμένο Ιούλιο διαμέσου μιας υπόγειας στοάς, εξέλιξη που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι συνεργάζεται με διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες για τη σύλληψη του Γκουσμάν και ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού, όχι μακριά από τη γενέτειρα και ορμητήριο του βαρόνου των ναρκωτικών, την πολιτεία Σιναλόα.

«Για να αποφύγει τη σύλληψή του, τις τελευταίες ημέρες, ο φυγάς έκανε μια βιαστική προσπάθεια να ξεφύγει, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν, του προκάλεσαν τραύματα στο ένα πόδι και στο πρόσωπο», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

«Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι τραυματισμοί αυτοί δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απευθείας σύγκρουσης» του αρχικακοποιού με τους διώκτες του, προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως οι αμερικανικές Αρχές πιστεύουν πως ο Γκουσμάν βρίσκεται ακόμη στο Μεξικό.

Σχόλια