Κόσμος

Ζητούν την "εκθρόνιση" της Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να «δέχεται πυρά» από τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ η βάση του κόμματος να την καλεί στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου στη Σαξονία, να κλείσει τα σύνορα της χώρας, ενώ κάποιος από τους παριστάμενους ζήτησε την «εκθρόνισή της».

Στο εσωτερικό του CDU αυξάνονται οι ψόγοι κατά της Μέρκελ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στο Σκόιντιτς της Βόρειας Σαξονίας ο επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο δέχθηκε σφοδρή επίθεση, ενώ τα μέλη της περιφερειακής ένωσης του CDU ανατολικής Γερμανίας κατηγόρησαν τη Μέρκελ για αποτυχία και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «μια εθνική καταστροφή», αν αναχαιτιστεί η εισροή προσφύγων.

Εντούτοις, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φάνηκε να μεταβάλει τη στάση της. «Το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από τους εμφύλιους και τις διώξεις είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει κάθε άνθρωπος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ανάγκη να προσφέρονται προοπτικές στους ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να παραμείνουν στη Γερμανία.

Όμως η Μέρκελ φάνηκε να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες θα λαμβάνουν άσυλο για τρία χρόνια στη Γερμανία και μετά το τέλος του πολέμου θα μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Πολλά μέλη του CDU δεν συμφωνούν με τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος των Γερμανών δεν μπορεί πλέον να ακούει το σύνθημα της Μέρκελ: «Θα τα καταφέρομε», είπε ένα από τα περίπου 1.000 μέλη του κόμματος που ήταν παρόν στο συνέδριο.

Άλλοι παρόντες στο συνέδριοι ζήτησαν το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, καθώς και την αλλαγή του γερμανικού συντάγματος. Μάλιστα ένας κρατούσε στη διάρκεια της ομιλίας της Μέρκελ ένα πανό στο οποίο είχε γράψει: «Σταματήστε το μεταναστευτικό χάος- Διατηρείστε τον γερμανικό πολιτισμό και τις αξίες- Εκθρονίστε τη Μέρκελ».

Άλλοι προειδοποίησαν για τη δημιουργία «παράλληλης κοινωνίας» και εξέφρασαν την οργή τους: η Μέρκελ «άνοιξε τις πύλες» και όλοι οι πρόσφυγες έρχονται «στη Γερμανία, τη γη της ευημερίας».

Ένα μέλος του CDU εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του και απαίτησε: «Κυρία καγκελάριε, παρακαλώ κλείστε τα σύνορα!».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ ζήτησε ξανά να περιοριστεί η μετανάστευση.

Ο Ζέεχοφερ συναντήθηκε με πολιτικούς από την περιφέρεια στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταφτάσει χιλιάδες πρόσφυγες.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτή την κατάσταση», είπε ο πρόεδρος του CSU επισημαίνοντας ότι «Αν η μεταναστευτική πολιτική δεν θέτει όρια, τότε θα θέσει ο πληθυσμός όρια στους πολιτικούς».

Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης η κατάσταση είναι τεταμένη, με όλο και περισσότερους βουλευτές του CDU να υπογράφουν επιστολές υπέρ και κατά της στάσης της Μέρκελ.

Έπειτα από την έντονη συζήτηση της Τρίτης στο εσωτερικό του CDU για τη μεταναστευτική πολιτική, πολλοί πολιτικοί του κόμματος πήραν το μέρος της καγκελαρίου να μην τεθούν ανώτατα όρια στην υποδοχή αιτούντων άσυλο.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και τη Μπούντεσρατ (άνω βουλή) ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα αυστηροποιηθούν οι όροι για την παροχή ασύλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια