default-image

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Κόσμος
Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι θα τεθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κέντρο βάρους στις συζητήσεις  των ευρωπαίων ηγετών θα είναι η Τουρκία που φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τη χορήγηση περεταίρω οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και στοχεύουν να αποσπάσουν την άδεια της Άγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Επιπρόσθετα, εξετάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι όποιες παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά προκειμένου να μειωθεί η πίεση προς την Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News