Κόσμος

Η Βρετανία δε δίνει άδεια ιατρικών εξετάσεων στον Τζ. Ασάνζ

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, να τύχει ιατρικής περίθαλψης εκτός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια, είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πάτινο.

Ο Ρικάρντο Πάτινο είπε ότι ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) ζήτησε από την Βρετανία «ασφαλή διέλευση» προκειμένου ο Ασάνζ, 44, να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία επειδή έχει έναν «βαθύ πόνο στον δεξί του ώμο για τρείς μήνες.

«Η Βρετανική κυβέρνηση δεν προσέφερε τους όρους για να γίνει αυτό,» είπε ο Πάτινο στους δημοσιογράφους.

Και πρόσθεσε, «Είναι ένα επιπλέον λάθος στην προστασία του, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου».

«Πρόκειται για ένα άτομο που χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν ξέρουμε τί μπορεί να έχει, και δεν θέλουν να δώσουν την άδεια που μπορούν ευκολώτατα να δώσουν,» δήλωσε στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι, ο Ασάνζ, υπήκοος της Αυστραλίας, κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σχετικά με κατηγορία βιασμού, την οποία αρνείται.

Έχει δηλώσει πως φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να δικαστεί για την ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τον Ισημερινό ότι εμποδίζει τη διαδικασία της δικαιοσύνης με τον να επιτρέπει στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία της στην προνομιούχο συνοικία Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι ο επικεφαλής της διπλωματικής της υπηρεσίας είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισημερινού τη Δευτέρα «για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την βαθειά μας απογοήτευση για την παρατεταμένη καθυστέρηση» στην παράδοσή του.

Τον Αύγουστο, ο Ισημερινός συμφώνησε να συζητήσει μια γενική διμερή συμφωνία με τη Σουηδία για νομική βοήθεια σε ποινικά θέματα, πράγμα το οποίο μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει τη δυνατότητα σε σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια