Κόσμος

Σημεία ελέγχου στήνει το Ισραήλ

Τη δυνατότητα αποκλεισμού «αραβικών τμημάτων» της ανατολικής Ιερουσαλήμ εάν υπάρξουν εντάσεις και σκληρών μέτρων για όσους προχωρούν σε επίθεσεις ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά τις νέες επιθέσεις στη χώρα που απειλούν με νέο σπιράλ βίας στο Παλαιστινιακό. 



Ήδη η αστυνομία στήνει σημεία ελέγχου.
Νέα απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινού μέλους των δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκε, εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τετάρτης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας έπεσε ο δράστης.



Οι ενισχυμένες περιπολίες, αστυνομικές και στρατιωτικές, όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ αλλά και σε άλλα ευαίσθητα σημεία δείχνουν ακόμη καθαρότερα την κατάσταση που επικρατεί, όπως γράφει το in.gr.



Τα αιματηρά περιστατικά της Τρίτης είχαν ανεβάσει την πίεση στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου να αντιδράσει, με το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει πως «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει».



Τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών ακολούθησε η απόφαση του πρωθυπουργικού γραφείου να εγκρίνει «αποκλεισμό ή περικύκλωση κέντρων έντασης ή υποκίνησης έντασης στην Ιερουσαλήμ» αναλόγως με την κατάσταση που επικρατεί. 



Εγκρίθηκε επίσης η δυνατότητα «ανάκλησης άδειας διαμονής τρομοκρατών που εμπλέκονται» σε ξεσπάσματα έντασης, όπως και η «δυνατότητα κατάσχεσης της περιουσίας τους». Στα μέτρα είναι και η δυνατότητα να κατεδαφίζονται με σύντομες διαδικασίες τα σπίτια δραστών. 



Το έκτακτο μέτρο αποκλεισμού περιοχών έντασης αφορά κυρίως το «αραβικό τμήμα» της ανατολικής Ιερουσαλήμ, από όπου και προέρχονταν αρκετοί από τους νεαρούς δράστες των πρόσφατων επιθέσεων. 



Ο νέος γύρος έντασης στο Παλαιστινιακό έχει επίκεντρο την Ιερουσαλήμ και έχει διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη. Θρυαλλίδα στάθηκε το ζήτημα της πρόσβασης στο Όρος του Ναού στην παλιά πόλη και η κατάσταση σταδιακά εξελίχθηκε σε «χαμηλής κλίμακας» δολοφονικές επιθέσεις με στόχο εβραίους και παράλληλη σκλήρυνση της στάσης των ισραηλινών δυνάμεων. 



Ο απολογισμός φτάνει ήδη τους 29 νεκρούς Παλαιστίνιους -10 εκ των οποίων δράστες επιθέσεων- και τους 7 νεκρούς Ισραηλινούς.



Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή με «την αποκλιμάκωση της έντασης» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια