default-image

Το Ισραήλ δε θα δίνει πια τα πτώματα Παλαιστινίων στους οικείους τους

Κόσμος
Το Ισραήλ δε θα δίνει πια τα πτώματα Παλαιστινίων στους οικείους τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πτώματα των δραστών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών δε θα παραδίδονται στο εξής στις οικογένειές τους, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση για να καταστείλει τη βία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν.

«Η οικογένεια του τρομοκράτη μετατρέπει την κηδεία του σε διαδήλωση υποστήριξης προς την τρομοκρατία και υποκίνησης σε δολοφονίες και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε ο τρομοκράτης να μη δοξάζεται αφού έχει διαπράξει μια επίθεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, τα πτώματα ενδέχεται να ενταφιάζονται σε ειδικά κοιμητήρια για δράστες επιθέσεων «όπως συνέβαινε και στο παρελθόν».

Η τελετή της ταφής είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους. Παλαιότερα γίνονταν συχνά "ανταλλαγές" νεκρών μεταξύ του Ισραήλ από τη μία και της Παλαιστινιακής Αρχής, της Χαμάς ή της λιβανικής Χεζμπολάχ από την άλλη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, μαζί με άλλα μέτρα, κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Η Τρίτη ήταν η φονικότερη ημέρα για τους Ισραηλινούς --με τρεις νεκρούς-- από την 1η Οκτωβρίου, οπότε κλιμακώθηκε η βία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να κινητοποιήσει το στρατό που θα περιπολεί μαζί με τους αστυνομικούς στις μεγάλες πόλεις και τους αυτοκινητοδρόμους ενώ η αστυνομία θα μπορεί να στήνει οδοφράγματα γύρω από τις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι κάτοικοι της οποίας στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι Παλαιστίνιοι.

Εντωμεταξύ, στα πλαίσια των νέων μέτρων που υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες για την καταπολέμηση των παλαιστινιακών βίαιων επεισοδίων, η ισραηλινή αστυνομία άρχισε την Τετάρτη να εγκαθιστά σημεία ελέγχου στις προσβάσεις των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλαδή στις εξόδους χωριών και συνοικιών της παλαιστινιακής πλευράς της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ Ιερουσαλήμ.

«Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε κυρίως να επιτρέπει στην αστυνομία να προχωρεί στον αποκλεισμό αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση συμπλοκών ή υποκίνησης στη βία», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Το συμβούλιο αποφάσισε κυρίως ότι, εκτός από την κατεδάφιση των σπιτιών των τρομοκρατών, καμιά νέα κατασκευή δε θα επιτραπεί στο σημείο αυτό, ότι οι ιδιοκτησίες τρομοκρατών θα κατάσχονται και ότι η άδεια παραμονής στο Ισραήλ θα ανακαλείται. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών ώστε να ενισχύουν τους στρατιώτες στην ασφάλεια του Ισραήλ κυρίως κατά μήκος του τείχους ασφαλείας».

Χθες ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την αποκατάσταση της ηρεμίας». Η κυβέρνηση «θα αποφασίσει σήμερα ακόμη και πρόσθετα ισχυρά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ επί του πεδίου το γρηγορότερο δυνατό».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν «καταδίκασε όλες τις ενέργειες τρομοκρατίας τις οποίες παρακολουθήσαμε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κατά τα φαινόμενα υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι επίσης ανησυχητική και πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά».

Δύο Παλαιστίνιοι σκόρπισαν τον τρόμο χθες ανοίγοντας πυρ μέσα σε λεωφορείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το θάνατο δύο Ισραηλινών και τον τραυματισμό αρκετών. Η επίθεση αυτή επιβάρυνε την ένταση στην πόλη, αναβιώνοντας τη μνήμη των παλαιστινιακών εξεγέρσεων του 1987 και του 2000, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δημόσιες μεταφορές αποτελούσαν προτιμώμενο στόχο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News