Κόσμος

Επιμένει ο Γιούνκερ σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο

Την πάγια θέση της Κομισιόν για τη διαρκή επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επανέλαβε προς την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε τη Αθήνα να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με τη δημιουργία κοινών ελληνοτουρκικών ομάδων.

«Θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι η Κομισιόν διατύπωσε τη σχετική πρόταση στον πρόεδρο Ερντογάν και εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη της τουρκικής πλευράς.

Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν «αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς», για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου.

«Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών-μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια», επισήμανε η Μέρκελ.

Παρ' όλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στην Bild.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια